Medvind och fulla segel för båtbranschen

För tredje året i rad växer fritidsbåtsbranschen i Sverige.

”Vi räknar med en ökning i försäljningen av nya båtar på mellan 10-15 procent i år”, säger Mats Eriksson, vd på branschorganisationen Sweboat, som i helgen anordnar Sveriges största flytande båtmässa.

Säsongen 2018 är inte över än. Men högkonjunktur, låg ränta, en inte allt för instabil fastighetsmarknad och framför allt en varm och solig sommar borgar för att det blir ännu ett toppår för båtbranschen. De senaste tre åren har försäljningen av båtar och tillbehör pekat rakt uppåt och i år räknar Sweboat med en ny toppnotering på mellan 4-5 miljarder i omsättning, varav cirka 2 miljarder är försäljning av nya båtar.

”Räknar man sedan in vad hela båtbranschen omsätter ett år, inklusive turism, bränsle med mera, så hamnar vi någonstans mellan 12-15 miljarder per år.”

Utbudet av olika båtlån har också ökat sedan det blivit svårare och dyrare att låna på sin bostad eller fastighet. Vissa av låneinstituten och bankerna har redovisat en ökning i år på 20-25 procent, men utlåningen totalt tror Mats Eriksson kan öka med 10-15 procent i år.

Med start på fredagen öppnar Sweboat sin flytande båtmässa i Gustavsberg öster om Stockholm. Av de 270 båtar som ställs ut utlovas minst 30 vara Sverige- eller världsnyheter, berättar Stefan Aspberg, som är mässansvarig. Båtmässan räknas till den största i sitt slag i Sverige och arrangörerna hoppas på mellan 25.000-30.000 besökare.

Det kan ju verka lite bakvänt med en mässa på höstkanten?
”Mja, det är inte höst än. Och det är ju som så att båtar gör sig bäst när de ligger i vattnet”, säger Stefan med ett skratt och tillägger:

”Det gör det lättare för potentiella köpare att se hur båten ser ut i vattnet, hur den rör sig och så kan man ju provköra också, om man kommer överens med utställaren.”

Sedan är det också så att många tillverkare av strategiska skäl väntar med att presentera sina nyheter till sensommaren, för att öka på intresset inför kommande säsong.

En annan aspekt med att ställa ut efter säsong är att det börjar dra ihop sig för sista datum för att beställa en ny båt till nästa sommar.

”Framförallt de större båtarna är det lite väntetid på så den som funderar på att köpa nytt och vill vara säker på att få båten levererad till nästa säsong bör slå till ganska snart”, säger Mats.

Men den tydliga trenden de senaste åren är ett ökat intresse för mindre båtar, särskilt för styrpulpetbåtar. Ett enkelt båtägande med en lättskött båt som inte har ett allt för högt inköpspris är efterfrågad av många. 

Priset på de vanligaste styrpulpetbåtmodellerna ligger mellan 100.000-300.000 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?