1515

Medvind för service och tjänster till vindparker

Vindkraftsboomen i norra Sverige har gett medvind för Svevind Solutions.

”Det är en stor efterfrågan på våra tjänster”, säger vd:n och delägaren Per Olofsson.

Per Olofsson, Svevind Solution.
Per Olofsson, Svevind Solution.Foto:Svevind Solutions

I norra Sverige växer det upp nya vindkraftparker i snabb takt. Det största projektet är det i Markbygden väster om Piteå. När området om några år är färdigexploaterat kommer de nära 1 000 vindkraftverken stå för ungefär 6 procent av Sveriges elproduktion.

Med många nya kraftverk i gång ökar också efterfrågan på service och förvaltning. En av vinnarna i den nischen är Umeåföretaget Svevind Solutions.

”Vi jobbar med att optimera de anläggningar vi förvaltar, så att man får så mycket produktion som det tekniskt är möjligt”, säger Per Olofsson.

Svevind Solutions arbetar inte bara med service av anläggningarna. Företaget hjälper också ägarna av vindkraftsparkerna med svenska lagar och regler. Behovet av den typen av tjänster är stort eftersom många internationella energibolag verkar på den svenska vindkraftsmarknaden.

”De behöver hjälp av någon som kan de nationella och lokala förutsättningarna”, säger Per Olofsson.

Svevind Solutions huvudägare Svevind är det företag som sedan starten ägt, och efterhand sålt, rättigheterna för vindkraftsparken i Markbygden. Det är också där som Svevind Solutions har en stor del av sin verksamhet.

De senaste åren har företaget vuxit snabbt och planen är att fortsätta expandera.

”Målet är att nå en omsättning på 50 miljoner kronor inom tre år. Vi ska vara en nyckelspelare på den nordiska marknaden. Det är inom vindkraften det händer”, säger Per Olofsson.

Men det kostar att växa, Svevind Solutions visade röda siffror i senaste bokslutet.

”Vi har vuxit från sju anställda 2017 till 20 anställda. Rekrytering kostar och det är tunga långsiktiga investeringar”, säger Per Olofsson.

 

 


Innehåll från SAVRAnnons

Kvinnor halkar efter ekonomiskt – på grund av sina sparvanor

Kvinnor har i större utsträckning än män sitt sparande på sparkonton. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för spartjänsten Savr.

Investeringsvanorna hos män och kvinnor skiljer sig åt på många punkter. Undersökningen visar bland annat att 79 procent av kvinnor har ett sparande på sparkonto, medan motsvarande siffra hos män är 67 procent. Män är istället mer benägna att investera sitt kapital i fonder och aktier.

 Vad beror skillnaderna på?

Kvinnor skattar sin kunskap om sparande lägre än män (källa: Fondbolagens förening 2020), vilket också bekräftas i nämnda undersökning från YouGov: Fler kvinnor (27 procent) än män (15 procent) säger att anledningen till att de inte fondsparar är för att de inte vet hur man gör.

Det tycks med andra ord finnas en vilja att ta tag i sin ekonomi och investera pengarna istället för att ha dem på ett sparkonto, men ett hinder för många är att de upplever att det krävs kunskap – och att de inte besitter den.

Riskerna med att ha pengarna på sparkonto

I oktober 2021 låg Sveriges inflation på 3,1 procent. Med andra ord: den som har pengar på ett sparkonto till en lägre ränta än så, förlorar i praktiken pengar då det sparade kapitalets värde urholkas. Kvinnor har generellt såväl lägre lön som mindre kapital än män, och att då ha stora delar av sitt sparande på ett sparkonto innebär att man riskerar att hamna än mer på efterkälken ekonomiskt.

Att komma igång med fonder är enklare än många tror

Spartjänsten Savr har utvecklat en funktion som gör det enkelt även för nybörjare att komma igång med fondsparandet. Genom att ange hur länge och hur mycket man vill spara, får spararen förslag på en fördelning mellan olika typer av fonder som passar hens livssituation och sparmål.

Savr ger sina sparare upp till 50% rabatt på fondavgifterna jämfört med banker och nätbanker. Detta gör att deras genomsnittskund sparar 145 226 kronor extra* på 30 år, bara genom att ha sina fonder hos dem. På savr.com kan du enkelt se hur mycket mindre dina fonder kostar hos dem jämfört med banker och nätbanker.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder, vilket gör fondsparandet upp till 50% billigare än hos banker och nätbanker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har precis som banker såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?