1515
Annons

Medmänskligheten i full blom

Hon har flugit stridsflygplan, bott i Los Angeles, och överlevde tsunamin på Phi Phi Island. I dag är Nina Lindvall vd på Interflora, som ökar sin försäljning rejält under coronapandemin.  

1. Vad är din sinnesstämning just nu?

”Jag känner mig ytterst ödmjuk inför de utmaningar som samhället står inför. Men också hoppfull av den enorma våg av medmänsklighet och omtanke som sköljer genom vårt land. Vi ser det tydligt i vår affär där många skickar blommor.” 

2. Hur mycket har blommogramförsäljningen ökat?

”Under påskveckan hade vi en explosionsartad försäljningsutveckling med en 500 procents ökning jämfört med förra årets påskvecka. Sådana höga siffror har vi aldrig upplevt under Interfloras nästan 100-åriga historia. Kollar vi på mars månad har försäljningen ökat 77 procent jämfört med förra året. Det är jättebra för de butiker som har färre kunder, eftersom de får intäkter på onlineförsäljningen.”

3. Hur känns det att vara ett av de företagen som det går bra för i dessa tider? 

”Det känns inte bra att höra att det är tufft för så många andra, samtidigt känns det fint att vi genom vår tjänst kan hjälpa människor att sprida kärlek under en kris.”

4. Var kommer ditt intresse för blommor från? 

”Jag har alltid varit intresserad av vackra ting och skapande. Florister går att likställa med en designer eller en konstnär, enligt mig.” 

5. Vem inom din bransch skulle du ta med dig till en öde ö? 

”Min styrelseordförande Mats-Ola Andersson. Han är en otrolig historieberättare, en begåvad optimist och en superfinurlig person som alltid hittar nya sätt att överleva på. Han är blommornas McGyver.”

6. Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Just i dag skulle de gå till sjukvården, med tanke på den situationen vi befinner oss i. Men i ett normalt läge skulle jag investera i någon typ av miljöinnovation.”

7. Vilken har varit din djupaste kris?

”När jag var runt 30 år hade jag min tuffaste, men också mest lärorika period i livet. Jag var nyseparerad, sa upp mig från ett fint jobb på Bonnier, sålde mitt hus i Bromma och flyttade till Los Angeles i ett år. Där tillät jag mig att reflektera över livet. Jag utbildade mig till yogalärare, och studerade hållbarhet och fotografi. Det var en av de bästa perioderna i mitt liv.” 

8. Vilken är din största extravagans?

”Jag flög stridsflygplan på Blekinge Flygflottilj/F17 under några veckor 2005. Jag kunde både, starta, landa och navigera själv efter tre veckors utbildning. Jag har aldrig gjort något som gett mig så mycket adrenalinpåslag på en och samma gång.”

9. Vilken är din märkligaste egenhet? 

”Det kan gå snabbt mellan total urspårning och skärpa. ”Vd:arnas Pippi Långstrump” har min kollega Louisa sagt.”

10. Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på? 

”Love is blind på Netflix.”

11. Har du någon nära-döden-upplevelse? 

”Jag var en av de få överlevande efter tsunamin på Phi Phi Island. Jag befann mig högt uppe på toppen av ön när det hände och klarade mig oskadd, men såg många hemskheter. Jag befann mig som i en bubbla i flera dagar efteråt och hade svårt att ta in det som hänt.”

12. Vilken är din favoritpryl? 

”Mina smycken, de är en hel historiebok och släktträd i ett.”

13. Hurdan är du som bilförare? 

”Ursäkta min mindre ödmjuka sida här, men jag är skärpt, självsäker och totalt fascinerad av fart.”

14. Vilken bok har betytt mest för dig? 

”Jag fick verkligen en aha upplevelse efter att ha läst ”Let my people go surfing” av Patagonias grundare Yvon Chouinard. Den summerade verkligen essensen av min egen mission kring företagande, värderingar och ledarskap.”

15. Önskebordskavaljer eller önskebordsdam? 

”Hilma af Klint, Sigrid Hjertén och Patti Smith, alla tre inspirerande kvinnor före sin tid som jag skulle vilja diskutera med om hur det var att kvinna då, nu, och hur det kommer se ut i framtiden för min dotter Flora.”

16. Din sista måltid – vad väljer du? 

”Löjrom i stora lass.”

17. När blev du vuxen? 

”Jag började från motsatt håll, jag var så vuxen i unga år. I dag känner jag mig yngre, bekvämare, vildare och mycket friare i allt jag tar mig an.”

18. Den bästa och den sämsta present du någonsin fått? 

”Den bästa var en La mela print av Enzo Mari och den sämsta ett elektriskt fotbad budat över Atlanten, så onödigt.”

19. Vad hos dig själv tycker du minst om? 

”Baksidan av det som jag gillar mest hos mig själv, min energi. Den ger mig väldigt sällan ett lugn i huvud och handling.”

20. Har du något bra lifehack, alltså något som gör tillvaron lättare?

”Träning och meditation, det ger mig glädje, energi och ett nytt perspektiv på allt. Men också mitt motto ”Allt är möjligt, och det mesta går över”.”

21. Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli? 

”Ett lite lugnare djur eller en munk. Det sista mer som en utmaning i att sitta i total stillhet.”

Annons: Guide för rabattkoder – hitta bästa rabatterna till Interflora och andra florister (Extern länk)

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

L lovar sänkta skatter för småföretag: ”Behövs en vitamininjektion”

Liberalerna går till val på sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och vill dessutom förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Totalt handlar det om skattelättnader på cirka 7 miljarder kronor, som partiet vill få med i höstens budget.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.
Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.Foto:Pontus Lundahl/TT

Med en månad kvar till valet ser läget betydligt bättre ut för Liberalerna än vad det gjort under större delen av mandatperioden.

Partiet har klättrat upp över spärren och enligt de två mätningar som gjorts under sommaren ligger partiet nu runt 6 procent.

”Vi känner en enorm medvind och Johan Pehrsons förtroendesiffror ökar kraftigt. Vi ser väldigt goda förutsättningar för ett maktskifte”, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Vid sidan av de stora profilfrågorna, skolan och integrationen, kommer Liberalerna att satsa stort på att lyfta fram ekonomin och företagandet under valspurten.

Partiet har tidigare flaggat för skattesänkningar på framför allt låga inkomster och även lanserat flera förslag för att sänka skatten på sparande, bland annat på ISK.

Nu går man fram med två nya förslag riktade mot landets småföretag.

Det ena tar sikte på arbetsgivaravgifterna och det så kallade växa-stödet.

”Det måste bli enklare och billigare att anställa. Nu går vi in i ett nytt läge med lågkonjunktur nästa år, och då behövs en vitamininjektion i de mindre företagen för att vi ska kunna pressa tillbaka arbetslösheten”, säger Mats Persson.

Enligt växa-stödet kan småföretag som anställer sin första medarbetare få en sänkning av arbetsgivaravgifterna, från 31,42 procent till 10,21 procent, under som mest två år.

Sedan förra sommaren, fram till 31 december i år, finns även tillfällig möjlighet att få nedsatt arbetsgivaravgift för ytterligare en anställd.

Det Liberalerna föreslår är stödet utvidgas så att det ska omfatta upp till tio anställda.

Fullt utbyggt räknar partiet med att förslaget kan kosta 6,7 miljarder kronor, i form av uteblivna skatteintäkter.

Finns det inte en risk att ni lägger väldigt mycket pengar på att skapa jobb som kanske skulle komma till ändå?
”Vi ser inte den risken i det här läget. Vi är väldigt oroliga över den lågkonjunktur vi har framför oss och att hushållens pessimism ska leda till hög arbetslöshet”, säger Mats Persson, som pekar på både inflationen och den nya prognosen från Konjunkturinstitutet.

Tidigare har det framför allt varit Centerpartiet som drivit på för sänkta arbetsgivaravgifter och även C har argumenterat för en utbyggnad av växa-stödet.

Men för att det bli en större sänkning av arbetsgivaravgifterna kommer det att krävas ett maktskifte, hävdar Mats Persson.

”Centerpartiet kommer inte att kunna genomföra det de säger. De är en stor skillnad mellan Liberalerna och Centerpartiet. Vi kan leverera det vi säger, det kan inte Centerpartiet. De kommer att stånga sig blodiga i förhandlingarna med Socialdemokraterna”, säger han.

Även om sänkningen av arbetsgivaravgifterna ses som en viktig konjunkturåtgärd, anser Liberalerna att förändringen ska vara permanent.

Mats Persson säger att han kommer att driva frågan i de budgetförhandlingar som väntar i höst, om högerpartierna vinner valet.

”Den kommer att vara prioriterad i det här tuffa ekonomiska läget som vi ser nu”, säger han.

Utöver att sänka arbetsgivaravgifterna vill Liberalerna även sänka skatten för fåmansbolag, genom att förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Totalt handlar det om skattelättnader i storleksordningen 300 miljoner kronor.

”Det är en viktig reform för att få till bättre marginaler och därmed fler jobb i den sektorn”, säger Mats Persson.

”Industrin tuffar på och är väldigt konkurrenskraftig. Men vi är oroliga för att pessimismen bland hushållen sprider sig till övriga ekonomin och att arbetslösheten ska gå upp särskilt i de här jobben”, fortsätter han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera