1515

Medlingsinstitutet om uppskjutet avtal: ”Ett styrketecken”

Medlingsinstitutet välkomnar LO:s och Svenskt Näringslivs beslut att skjuta upp årets avtalsförhandlingar till den 1 oktober.

”Resten av arbetsmarknaden kommer att sluta upp”, säger generaldirektör Irene Wennemo.

Foto:Pontus Lundahl/TT

”Detta har aldrig hänt förut. Att LO och Svenskt Näringsliv så snabbt, drygt en vecka, enas om att skjuta upp alla branschförhandlingar i flera månader vittnar om hur exceptionell situationen är. Det är också ett styrketecken på parternas förmåga att ta ansvar. Imponerande”, fortsätter hon.

”Såvitt jag vet står samtliga LO-förbund bakom beslutet.”

Totalt ska 2,8 miljoner löntagare i både privat och offentlig sektor få nya löneavtal under 2020.

Irene Wennemo är övertygad om att resten av arbetsmarknaden – tjänstemannasidan, stat och kommun – hakar på.

”Låt mig säga så här: Skulle något förbund eller någon arbetsgivare i det här läget avvika för egen vinnings skull, så skulle det inte tas emot väl av andra.”

På torsdagen bad exportindustrins egna medlare, de så kallade opartiska ordföranden (OPO), industrins parter att pausa förhandlingarna till 1 oktober och förlänga alla avtal till den 31 oktober. Beskedet till media satte press på även centralorganisationerna.

”Oposarna var först med att kommunicera en uppskjutning utåt, men flera insåg det här ungefär samtidigt. Frågan har diskuterats på många håll senaste veckan”, säger Irene Wennemo.

Medlingsinstitutet, som är statligt ytterst ansvarig för Sveriges lönebildning, konflikter på arbetsmarknaden och lönestatistik, hoppas att paustiden räcker.

”Corona har utöver alla ekonomiska effekter skapat enorma obalanser i samhället. Vissa branscher, främst sjukvården, har mer än fullt upp medan andra har tvärstopp.”

Huruvida regeringens stödåtgärder räcker låter Irene Wennemo, tidigare chef och utredare på LO och statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) 2014-2019, vara osagt:

”Det viktigaste nu är att korttidspermitteringarna också rullar ut i praktiken och att Tillväxtverket lyckas rigga en organisation som klarar av det.”

Permitteringar skaver i plånboken men får inte hushållens efterfrågan att störtdyka, vilket arbetslöshet skulle göra, resonerar Medlingsinstitutets chef.

”Vi har haft en så lång högkonjunktur att många vaggats in i en falsk trygghet i och med att de aldrig varit med om arbetslöshet och a-kassa.”

Finanskrisen 2008/09 ledde till en sättning i vissa begränsade sektorer. Krisen i början av 1990-talet var hemmagjord, och ledde till att Sverige tappade 600 000 jobb på tre år. Nu riskeras lika många jobb på tre månader

”Det går inte att jämföra kriser. 1990-talskrisen var hemmagjord och huvudsakligen vårt eget fel medan dagens viruskris kommer utifrån och styrs av både nationella och andra länders beslut.”

 


Innehåll från Intea Fastigheter ABAnnons

Genom ett evigt ägarperspektiv skapar Intea hållbar social infrastruktur

Intea Fastigheter AB (publ) investerar i och förvaltar fastigheter inom social infrastruktur, som sjukvård, högskolor och rättsväsende. Genom sitt långa ägarperspektiv kan bolaget arbeta långsiktigt för att nå bolagets mål för minskade utsläpp och förbrukning såväl som att skapa en trivsam miljö för hyresgästerna. 

Med en nära och trygg relation till sina hyresgäster är det lättare att kontinuerligt genomföra investeringar för en hållbar fastighetsdrift. Något som gynnar både bolag, investerare och sist men inte minst miljön. 

– Varaktiga hyresrelationer och en ”buy-and-hold” strategi ger oss en unik möjlighet att investera i hållbarhet. Vi vill ha en lång och förtroendefull relation som tillgodoser våra hyresgästers behov samtidigt som vi skapar en stabil avkastning, säger Henrik Lindekrantz, grundare och vd för Intea. 

Investerarna i Intea består av svenskt institutionellt kapital med långt ägarperspektiv. Dessa är framför allt pensionsstiftelser och statliga forskningsstiftelser med höga krav på en förutsägbar avkastning. 

Hållbarhet som genomsyrar det dagliga arbetet

I de fastigheter som Intea förvaltar finns egen personal på plats som på daglig basis arbetar med konkreta sakfrågor som främjar målen för minskade utsläpp och förbrukning.  

– Våra medarbetare på plats kan se och ta ansvar för hyresgästernas krav på sina lokaler, samt skapa hållbara rutiner i det dagliga arbetet. På så vis får vi bättre fart på det konkreta hållbarhetsarbetet och kan skapa ett större engagemang, säger Henrik Lindekrantz. 

En central del i bolagets verksamhet är att uppföra nya lokaler åt offentliga hyresgäster. I samtliga nybyggnadsprojekt är nya lösningar väsentliga för att uppnå bolagets miljömål. Detta medför investeringar i hållbara lösningar inom allt från miljö, materialval, arkitektur, och teknik. Miljöcertifiering av de nya husen är en självklarhet.

– Från att projektet startar jobbar vi nära våra hyresgäster för att tillgodose deras behov samtidigt som vi analyserar vilka tekniska lösningar och innovationer vi skulle kunna använda oss av i driften. Om man är ett bolag som jobbar med social infrastruktur, ofta med kritiskt samhällsviktiga funktioner, finns det ett ansvar som man måste ta, säger Henrik Lindekrantz. 

För att ytterligare lyfta hållbarhetsfrågan har Intea certifierat sig inom kvalitet och miljö (ISO 9001, ISO 14001). 

– Det här är en stor process att få igenom internt i bolaget. Det kräver ett nytt tankesätt och bidrar ytterligare till att lyfta upp hållbarhetsfrågorna på dagordningen i olika nivåer inom organisationen. Att ha fokus på dessa frågor på alla nivåer har varit en avgörande del för vårt aktiva hållbarhetsarbete. Genom att redan från Inteas grundande låta vår miljöpolicy godkännas av samtliga aktieägare säger någon om dess dignitet.  

Om Intea Fastigheter

Intea äger 30 fastigheter om drygt 420 000 kvm runt om i Sverige (per 30 juni 2021). Med en majoritet av hyresgäster inom offentlig sektor har Intea ett fokus på fastigheter inom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. Fastighetsportföljen har ett totalt marknadsvärde om ca 13,4 Mdkr.

Läs mer på intea.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intea Fastigheter AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?