Annons

Medlingsinstitutet om uppskjutet avtal: ”Ett styrketecken”

Medlingsinstitutet välkomnar LO:s och Svenskt Näringslivs beslut att skjuta upp årets avtalsförhandlingar till den 1 oktober.

”Resten av arbetsmarknaden kommer att sluta upp”, säger generaldirektör Irene Wennemo.

Foto:Pontus Lundahl/TT

”Detta har aldrig hänt förut. Att LO och Svenskt Näringsliv så snabbt, drygt en vecka, enas om att skjuta upp alla branschförhandlingar i flera månader vittnar om hur exceptionell situationen är. Det är också ett styrketecken på parternas förmåga att ta ansvar. Imponerande”, fortsätter hon.

”Såvitt jag vet står samtliga LO-förbund bakom beslutet.”

Totalt ska 2,8 miljoner löntagare i både privat och offentlig sektor få nya löneavtal under 2020.

Irene Wennemo är övertygad om att resten av arbetsmarknaden – tjänstemannasidan, stat och kommun – hakar på.

”Låt mig säga så här: Skulle något förbund eller någon arbetsgivare i det här läget avvika för egen vinnings skull, så skulle det inte tas emot väl av andra.”

På torsdagen bad exportindustrins egna medlare, de så kallade opartiska ordföranden (OPO), industrins parter att pausa förhandlingarna till 1 oktober och förlänga alla avtal till den 31 oktober. Beskedet till media satte press på även centralorganisationerna.

”Oposarna var först med att kommunicera en uppskjutning utåt, men flera insåg det här ungefär samtidigt. Frågan har diskuterats på många håll senaste veckan”, säger Irene Wennemo.

Medlingsinstitutet, som är statligt ytterst ansvarig för Sveriges lönebildning, konflikter på arbetsmarknaden och lönestatistik, hoppas att paustiden räcker.

”Corona har utöver alla ekonomiska effekter skapat enorma obalanser i samhället. Vissa branscher, främst sjukvården, har mer än fullt upp medan andra har tvärstopp.”

Huruvida regeringens stödåtgärder räcker låter Irene Wennemo, tidigare chef och utredare på LO och statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) 2014-2019, vara osagt:

”Det viktigaste nu är att korttidspermitteringarna också rullar ut i praktiken och att Tillväxtverket lyckas rigga en organisation som klarar av det.”

Permitteringar skaver i plånboken men får inte hushållens efterfrågan att störtdyka, vilket arbetslöshet skulle göra, resonerar Medlingsinstitutets chef.

”Vi har haft en så lång högkonjunktur att många vaggats in i en falsk trygghet i och med att de aldrig varit med om arbetslöshet och a-kassa.”

Finanskrisen 2008/09 ledde till en sättning i vissa begränsade sektorer. Krisen i början av 1990-talet var hemmagjord, och ledde till att Sverige tappade 600 000 jobb på tre år. Nu riskeras lika många jobb på tre månader

”Det går inte att jämföra kriser. 1990-talskrisen var hemmagjord och huvudsakligen vårt eget fel medan dagens viruskris kommer utifrån och styrs av både nationella och andra länders beslut.”

 


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?