1515

Medling vid brott saknas i var tredje kommun

Kommunerna får 26 miljoner om året för att erbjuda medling vid brott. Men var tredje kommun låter bli.

"Jag tror att medlingen är på väg att dö bort i många kommuner", säger Maritha Jacobsson vid Umeå universitet.

Tanken är att den unga gärningspersonen i ett möte med brottsoffret ska få chans att förstå vad brottet betydde för den som utsattes.

"Medling är det bästa mötet som finns", säger Catarina Moisä Persson, som jobbat många år som medlare i Malmö.

Många ber om förlåtelse. För brottsoffret kan det ge en möjlighet att ställa frågor och i bästa fall kan det bli lättare att bearbeta traumat efter brottet.

"Det kommer in två nervösa människor och så går de härifrån stärkta. Det är ett häftigt möte."

Umeåforskarna Maritha Jacobsson och Lottie Wahlin har granskat hur det egentligen går med den medling som 2008 blev obligatorisk för kommunerna att erbjuda när unga begått brott. I minst 76 kommuner erbjuds ingen medling alls, visar undersökningen.

Staten satsar 26 miljoner på verksamheten varje år – men pengarna är inte öronmärkta.

"Du vet ju hur det ser ut i kommunerna i dag. De behöver inte satsa det på medling, utan kan göra något annat med pengarna. Och det tror jag att många kommuner gör", säger Maritha Jacobsson, som är universitetslektor vid institutionen för socialt arbete.

I Malmö genomfördes bara nio medlingar förra året, i Stockholm 17. Och det är städer där det ändå fungerar förhållandevis bra.

"Vi jobbar med världens bästa insats, sett till vad det kan få för effekter, men man har skapat ett system som gör att det är svårt att få det att fungera och få kontinuitet", säger Jesper Abelin, medlingssamordnare i Malmö.Färre ärenden

Vid det första polisförhöret ska unga brottsmisstänkta (upp till 21 år) tillfrågas om de vill träffa brottsoffret i ett medlingssamtal. Sedan ska polisen förmedla detta intresse till medlarna. Men polisen lämnar över allt färre medlingsärenden.

"När polisen gör en jätteomfattande omorganisation och haft en enorm belastning med väldigt grova brott, så kan det vara en del av förklaringen till att andelen ärenden minskar", säger Jesper Abelin.

Linda Löfberg, gruppledare för medlingsverksamheten i Stockholms stad, delar den bilden.

"Omorganisationen kan vi inte bortse ifrån. Vi sitter hos polisen och vi ser hur den har påverkat varje polis", säger hon.

Hur medlingen organiseras varierar stort över landet och i många mindre kommuner handlar det bara om någon enstaka medling per år.

Maritha Jacobsson pekar på Göteborg som ett lysande undantag. Där har medlingen breddats och sätts numera ibland in även innan det har hunnit bli några anmälda brott, till exempel vid konflikter mellan ungdomsgäng.

Men i stort är hon pessimistisk när det gäller medlingens framtid i Sverige. Det som måste till är en nationell samordning, anser hon.

"Ska vi ha det, då får man väcka liv i det och se till att det blir bra. Annars är det lika bra att vi slutar med det. Det finns en lag som är helt tandlös, som ingen tittar på över huvud taget, och då kan man ju undra vad den ska finnas till för."


Innehåll från DentmeAnnons

Framtidens arbetsplatser har framtidens förmåner

De branscher som inte följer med i den digitala utvecklingen kan få svårt att överleva i framtiden. Det gäller även vården – och nu finns det en ny innovativ tjänst inom tandvård.

Det känns bra att vi kan erbjuda vår tjänst både till privatpersoner och företag som vill bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme.

Läs mer om hur företagstandvård fungerar.

Digitala vårdmöten blir allt vanligare och nu har utvecklingen nått tandvårdsbranschen. Det innovativa bolaget Dentme tar stafettpinnen med målet att bli det starkaste varumärket inom digital tandvård på marknaden.  

– Tandvården kommer att genomgå en kraftig förändring under de närmsta åren och vi tänker vara med och leda den förändringen. Vi vill göra det enkelt för patienten att få rätt vård, utan att nödvändigtvis behöva besöka en klinik i första läget, säger David Kruse, medgrundare och vd. 

David Kruse.
David Kruse.

Hos Dentme är det möjligt att träffa erfarna tandläkare och tandhygienister direkt via mobilen eller surfplattan. Förutom akuta frågor och rådgivning om egenvård förenklar även Dentme processen inför ett besök på en klinik.

– Vi gör det enklare för patienten att snabbt få hjälp samtidigt som vi är med och frigör resurser på klinikerna. Vi vet hur mycket tid som går åt till att diagnostisera besvär som enkelt skulle kunna skötas via mobilen, exempelvis en tappad fyllning eller krona, säger Hadi Ahmad, medgrundare och tandläkare.  

Han förklarar att Dentme börjar med en första undersökning och rådgivning i appen. Om man bedömer att patienten behöver vidare vård bokar de in en tid hos en av sina utvalda partnerkliniker. Grundarna David Kruse, Noel Abdayem och Hadi Ahmad är måna om att hjälpa fler människor till bättre munhälsa. 

– Tandläkarrädsla har blivit ett folkhälsoproblem. Vi tror att videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare kan vara ett första steg mot en tryggare tandvårdsupplevelse. Genom videosamtalet har patienten större kontroll över situationen och kan bygga upp en tillit som gör det enklare att så småningom genomföra ett fysiskt besök, säger Hadi Ahmad, kliniskt ansvarig på Dentme. 

Noel Abdayem och Hadi Ahmad.
Noel Abdayem och Hadi Ahmad.

Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda. Då ingår, utöver appen, även en årlig undersökning på en fysisk klinik för de anställda. 

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Företagstandvård ger friskare medarbetare, men det kan också vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden, säger David Kruse och berättar att de som använder sig av digital vård kommer att känna sig trygga med tjänsten.

– Vi är en partner för våra kunder hela vägen på resan mot bättre tandhälsa genom att erbjuda den bästa tillgängligheten, kundupplevelsen och rätt vård till rätt pris. Vi vill att bra tandvård ska bli tillgängligt för alla, säger han. 

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?