1515

Medlemmar irriterade på Nasdaq efter norsk elsmäll

Reglerna kräver att centrala motparter har tillräckligt med finansiella resurser för att täcka de förluster som kan uppstå när de två största medlemmarna fallerar.

Nasdaq Clearing är nu omskakat sedan en enda medlem - en 47-årig norsk elhandlare - föll på extrema marknadsrörelser. 

Foto:TT/Montage

Förra veckans händelse, då en norsk energihandlare sprängde portföljen, har kommit att skaka om Nasdaqs clearinghus, Nasdaq Clearing. Det anmärkningsvärda är att förlusterna på norrmannens positioner var så stora att de åt sig djupt in i Nasdaqs linjer av skyddsvallar.

Norrmannens förluster var betydligt större än hans individuella säkerhetsbuffert, som enligt Nasdaq ska ta höjd för exponeringar under stressade marknadsförhållanden. När bufferten var slut återstod en förlust på cirka 1,2 miljarder kronor av vilket nästa skyddsvall - i form av juniort kapital från Nasdaq - endast absorberade drygt 70 Mkr.

Då återstod förluster på cirka 1,1 miljarder kronor som landade i medlemmarnas gemensamma buffertfond på 1,7 miljarder kronor. Nasdaq Clearing har därför tvingats vända sig till sina medlemmar - alltifrån storbanker till kommunala elbolag - och be om pengar för att fylla på fonden.

Fredrik Ekström, ordförande i Nasdaq Clearing, medger att det här har orsakat viss irritation bland medlemmarna.

"Jag tror att många förstår att det var ett 'black swan-event'. Sedan blir de ändå irriterade över att det händer, och vi har en del att förklara och vi jobbar jättemycket med våra kunder och försöker beskriva exakt vad som har hänt", säger han.

Att norrmannens förlust så kraftigt kunde överstiga Nasdaqs marginalkrav, trots att dessa beräknas utifrån stressade marknadsförhållanden, förklarar Fredrik Ekström med att den här händelsen var exceptionell - en så kallad svart svan.

"När du har ett 'black swan-event' finns det en risk att marginalen inte täcker den rörelsen", säger han.

Regelverket kräver att en central motpart, som Nasdaq Clearing, har tillgängliga finansiella resurser för att täcka de förluster som kan uppstå vid extrema prisrörelser på värdepappersmarknaderna samtidigt som de exponeringsmässigt två största clearingmedlemmarna fallerar. I det har fallet var det bara en medlem som fallerade.

"Så är det. Men den här portföljen var exponerad mot en extrem händelse i spreaden mellan tysk och nordisk kraft. Några av våra allra största portföljer är inte alls exponerade mot det här", säger Fredrik Ekström.

På grund av den norska stjärnsmällen har Nasdaq Clearing dock höjt kraven i de individuella säkerhetsmarginalerna, så att de tar höjd för fler händelser. Nasdaq har även valt att utöka den andra skyddsvallen i systemet genom att skjuta till ytterligare drygt 200 Mkr.

Samtidigt hävdar Fredrik Ekström att systemet fungerade som det skulle vid den norska tradingsmällen.

Om systemet var tillräckligt för att hantera det här, varför ser ni behov av att stärka systemet?
"Det viktigaste är att skapa trygghet i en situation som är väldigt stressad. Det här skapar stress på marknaden, och ett sätt för oss att hantera den stressen är att öka riskbufferten i systemet genom att höja margins och trycka in mer pengar."


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så ska fastigheter stå pall översvämningar och värmeböljor

Kraftig nederbörd, stigande havsnivåer och högre temperaturer. De klimatförändringar vi ser omkring oss påverkar många delar av samhället – inte minst våra fastigheter.

– För att förebygga skador bör fastighetsägare börja klimatanpassa sina fastigheter redan idag, säger Riksbyggens hållbarhetschef Karolina Brick.

Gävleborgs län, sensommaren 2021. Under två timmar faller 160 millimeter regn, vägar rasar in och många fastigheter skadas. 

– Vi har aldrig någonsin haft så många föreningar med vattenskador som vi har nu, säger Anna Axelsson Lundberg, marknadsområdeschef för Riksbyggen.

– Vi försöker vara behjälpliga med till exempel skadehantering, men också dialogen med försäkringsbolagen. En vattenskada kan lätt bli en stor apparat för styrelsen att hantera när boende behöver flytta ur sina lägenheter och allt är förstört.

Just nu är fokus på att hantera den akuta situationen, men Anna Axelsson Lundberg menar också att man måste lära sig av det som hänt och titta framåt.

– Vi erbjuder till exempel hjälp med underhållsplaner, och i dialogen med våra föreningar tar vi nu med möjligheten att sådant här händer igen. Vi vill hjälpa till att jobba förebyggande och främjande för att deras fastigheter ska klara de utmaningar som kommer.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhållsplanering 

Och Riksbyggen i Gävle är inte ensamma om den insikten. För fastigheter må vara byggda för att klara både väder och vind, men i takt med att klimatet förändras kan de också behöva rustas för mer extrema väderrelaterade händelser. Riksbyggen, som är en av Sveriges största fastighetsförvaltare, arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring klimatanpassning av fastigheter.

Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

– Många fastighetsägare förlitar sig på att försäkringen ska täcka eventuella klimatrelaterade skador – och det gör den i de flesta fall. Försäkringsbolagen har dock länge flaggat för att om det exempelvis börjar bli upprepade översvämningar i en fastighet, kanske det inte längre kan räknas som en oförutsedd händelse. Då måste man istället börja jobba förebyggande, förklarar Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Kartlägga risker

Det första steget för en fastighetsägare som vill ligga steget före när det kommer till klimatanpassning, är att kartlägga vilka klimatrelaterade risker fastigheten kan utsättas för. De riskerna kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Exempelvis behöver kanske en bostadsrättsförening i en stad, där det är brist på vegetation, se över vad som kan åtgärdas för att förebygga effekter av värmeböljor. Medan en havsnära fastighet istället kan behöva rustas för översvämningar och ökad nederbörd.

– Vid kraftigare och mer frekventa regnoväder kan till exempel effekten bli att vattnet inte hinner rinna undan runt fastigheten, och att det istället tränger in i källaren. En konsekvens av det kan vara att vattnet når elinstallationer, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott och stora skador.

– När man har kartlagt de olika riskerna som ens fastighet kan utsättas för, finns det en rad olika åtgärder kopplade till dessa som man kan jobba med som fastighetsägare. Det kan vara allt från att installera en backventil för att förhindra att källaren översvämmas till att förvara värmekänslig utrustning i naturligt svala utrymmen, för att bara nämna ett par exempel av många, säger Karolina Brick och tillägger:

Som en del i arbetet med att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador har Riksbyggen tagit fram en checklista för att bostadsrättsföreningar ska klara exempelvis skyfall och värmeböljor bättre.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig att förvalta hållbart 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?