1515
Annons

Medlemmar irriterade på Nasdaq efter norsk elsmäll

Reglerna kräver att centrala motparter har tillräckligt med finansiella resurser för att täcka de förluster som kan uppstå när de två största medlemmarna fallerar.

Nasdaq Clearing är nu omskakat sedan en enda medlem - en 47-årig norsk elhandlare - föll på extrema marknadsrörelser. 

Foto:TT/Montage

Förra veckans händelse, då en norsk energihandlare sprängde portföljen, har kommit att skaka om Nasdaqs clearinghus, Nasdaq Clearing. Det anmärkningsvärda är att förlusterna på norrmannens positioner var så stora att de åt sig djupt in i Nasdaqs linjer av skyddsvallar.

Norrmannens förluster var betydligt större än hans individuella säkerhetsbuffert, som enligt Nasdaq ska ta höjd för exponeringar under stressade marknadsförhållanden. När bufferten var slut återstod en förlust på cirka 1,2 miljarder kronor av vilket nästa skyddsvall - i form av juniort kapital från Nasdaq - endast absorberade drygt 70 Mkr.

Då återstod förluster på cirka 1,1 miljarder kronor som landade i medlemmarnas gemensamma buffertfond på 1,7 miljarder kronor. Nasdaq Clearing har därför tvingats vända sig till sina medlemmar - alltifrån storbanker till kommunala elbolag - och be om pengar för att fylla på fonden.

Fredrik Ekström, ordförande i Nasdaq Clearing, medger att det här har orsakat viss irritation bland medlemmarna.

"Jag tror att många förstår att det var ett 'black swan-event'. Sedan blir de ändå irriterade över att det händer, och vi har en del att förklara och vi jobbar jättemycket med våra kunder och försöker beskriva exakt vad som har hänt", säger han.

Att norrmannens förlust så kraftigt kunde överstiga Nasdaqs marginalkrav, trots att dessa beräknas utifrån stressade marknadsförhållanden, förklarar Fredrik Ekström med att den här händelsen var exceptionell - en så kallad svart svan.

"När du har ett 'black swan-event' finns det en risk att marginalen inte täcker den rörelsen", säger han.

Regelverket kräver att en central motpart, som Nasdaq Clearing, har tillgängliga finansiella resurser för att täcka de förluster som kan uppstå vid extrema prisrörelser på värdepappersmarknaderna samtidigt som de exponeringsmässigt två största clearingmedlemmarna fallerar. I det har fallet var det bara en medlem som fallerade.

"Så är det. Men den här portföljen var exponerad mot en extrem händelse i spreaden mellan tysk och nordisk kraft. Några av våra allra största portföljer är inte alls exponerade mot det här", säger Fredrik Ekström.

På grund av den norska stjärnsmällen har Nasdaq Clearing dock höjt kraven i de individuella säkerhetsmarginalerna, så att de tar höjd för fler händelser. Nasdaq har även valt att utöka den andra skyddsvallen i systemet genom att skjuta till ytterligare drygt 200 Mkr.

Samtidigt hävdar Fredrik Ekström att systemet fungerade som det skulle vid den norska tradingsmällen.

Om systemet var tillräckligt för att hantera det här, varför ser ni behov av att stärka systemet?
"Det viktigaste är att skapa trygghet i en situation som är väldigt stressad. Det här skapar stress på marknaden, och ett sätt för oss att hantera den stressen är att öka riskbufferten i systemet genom att höja margins och trycka in mer pengar."

Lettlands sittande ledare mot valseger

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och hans parti Ny enhet vinner lördagens parlamentsval, enligt en vallokalsundersökning som publicerats efter att vallokalerna stängt.

Ny enhet samlar enligt undersökningen 22,5 procent av de lettiska väljarnas röster. Det innebär sannolikt att Karins kan bilda regering när det nya parlamentet samlas i november. Sedan 2018 har han lett en koalition med konservativa, liberaler och ytterhöger.

Resultatet är inte oväntat. Det lettiska valet har i hög grad präglats av säkerhetsfrågor och kriget i Ukraina. Karins har stigit fram som en av de EU-ledare som skarpast fördömt de styrande i Kreml.

Enligt vallokalsundersökningen backar samtidigt de partier som representerar landets rysktalande minoritet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera