Medlarsamtal har startat i hamnkonflikten

Medlarna i den pågående hamnkonflikten har inlett samtal med parterna – fyra dagar innan konfliktåtgärderna sätts in.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det är tre medlare från statliga Medlingsinstitutet som möter företrädare för både Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar.

”Samtalen har påbörjats på lördagsmorgonen, men jag kan inte säga mycket mer än så i nuläget”, säger Joakim Ärlund, vice vd och chefsförhandlare för Sveriges Hamnar, som inte ser en bortre tidsgräns för förhandlingarna i nuläget.

Konflikten har pågått i flera år och handlar om att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal. Arbetsgivarparten hänvisar dock till det redan befintliga avtalet med LO-facket Transport och har erbjudit ett likalydande så kallat hängavtal.

Facket har varslat om strejk som bryter ut i 15 svenska hamnar på onsdag. Sveriges Hamnar har svarat med ett motsvarande lockoutvarsel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?