1515

Medieuppgifter: Huawei dolde sanktionsbrott i Iran

Telekombolaget Huawei vidtog åtgärder för att dölja verksamheter i Iran som försökt sälja amerikanskutvecklad datorutrustning från bland annat Hewlett-Packard till det totalitära landet emot internationella sanktioner, rapporterar Reuters, som i en granskning upptäckte kopplingarna 2013.

Det var Reuters som först rapporterade att den nu i Kanada gripna finanschefen och grundardottern Meng Wanzhou varit djupt involverad i bolagets förehavanden i Iran, vilket nu utgör den främsta anklagelsen i utlämningsprocessen som begärts av USA.

Efter att Reuters rapporterat om kopplingarna, som ihärdigt har förnekats av Huawei och Meng Wanzhou, försökte bolaget separera sig från det iranska bolaget Skycom Tech. Enligt Huawei är bolaget en lokal och fristående aktör, men dokument som Reuters nu kommit över sägs bevisa att bolaget de facto tillhörde Huawei.

Just detta är vad USA hela tiden påstått: Skycom var ett ”icke-officiellt dotterbolag” i koncernen och med sitt säte i Hongkong, således inte alls en lokal fristående aktör som försökte köpa amerikansk it-utrustning. Det är också konstaterat att Meng Wanzhou satt i Skycoms styrelse mellan februari 2008 och april 2009.

I dokument som skickats mellan Skycom och Huawei framgår att en kinesisk hög chef tillsattes på plats i huvudkontoret i Irans huvudstad Teheran med instruktionen att ”omedelbart undvika risken för mediahysteri”, skriver Reuters. Beslutet var fattat strax efter att Reuters publicerat sin granskning om Skycoms vara eller icke vara som en del av Huawei och sanktionsbrotten.

När Huawei i form av finanschefen Meng Wanzhou, som alltså är dotter till grundaren Ren Zhengfei, frågades ut av amerikanska banker som uppmärksammat de påstådda sanktionsbrotten i media så ska nästa brott ha begåtts då hon ljög om relationen mellan bolagen och gjorde sig skyldig till bankbedrägeri.

Skycom skulle kort senare komma att avsluta sina affärer i Iran, men detta skedde enligt de dokument som nu finns hos Reuters i samförstånd med Huawei. Ett nytt bolag sattes upp och samtliga Skycoms tillgångar överfördes till Huawei Iran enligt ett hemligstämplat kontrakt.

Huawei har avböjt att kommentera nyhetsbyråns uppgifter. Kinesiska utrikesministeriet har dock svarat att USA:s angrepp mot Huawei är del av ett systematiskt förtryck mot kinesiska företag.

De nya uppgifterna, framkomna i dokument som nu läckts till nyhetsbyrån, kan bli avgörande i fallet Meng Wanzhou. Sedan hon greps i december 2018 har USA försökt få henne utlämnad och i förra veckan underkände en kanadensisk domare advokaternas försök att få saken nedlagd. Enligt advokaterna anklagas Meng Wanzhou inte för brott i Kanada, varför hennes gripande är rättsvidrigt, något domaren alltså inte höll med om.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?