När Bonnier-ägda Mittmedia och norska Amedia köper Hall Media försvinner ett av de sista familjeägda svenska mediehusen. I en ny våg av strukturaffärer har två bjässar tagit allt större kontroll över marknaden med Bonnier i ena ringhörnan och Schibsted i den andra.
”Det är en historisk affär. Det är familjerna som har byggt upp den starka svenska lokalpressen. Nu har de en efter en hoppat av. Hall Media har haft en dramatisk resa från att vara en av de mest lönsamma koncernerna till att ha stora ekonomiska problem”, säger Jonas Ohlsson, föreståndare för kunskapscentret Nordicom vid Göteborg Universitet.
Tidigare större strukturaffärer på mediemarknaden har vid ett par tillfällen resulterat i statliga utredningar, som kommit fram till vikten av en fortsatt maktspridning. Skräckexemplet internationellt är Rupert Murdoch, som genom uppköp kopplat en rad dagstidningar till sig för att kunna kontrollera det mediala budskapet.
”Den typen av ägande har vi däremot inte sett i Sverige. Även om vi har haft en konsolidering under lång tid, så har titlarna blivit kvar och de har fått behålla sin ideologiska färg. Vi har jämförelsevis ansvarsfulla ägare”, säger Jonas Ohlsson.
Att Bonnier samarbetar med norska Amedia skapar samtidigt hopp om en framtid för en svensk lokaljournalistik som de senaste åren tampats med en dalande lönsamhet.
”Amedia brukar benämnas som den mest framgångsrika lokaltidningskoncernen i världen vad gäller att sälja digitala abonnemang. Bonnier är inte kända för att vara skickliga lokaltidningsägare, men har hittat en väldigt bra samarbetspartner i Amedia”, säger Jonas Ohlsson.
Skillnaden mot förra omgången av konsoliderande affärer på den svenska mediemarknaden är att förvärven blivit billiga, enligt Jonas Ohlsson. Senast handlade det om att köpa till sig lönsamma, lokala tidningsföretag och få skalfördelar i printaffären. Denna gång är det snarare en fråga om överlevnad genom digitalisering.
”Vi ser två ägarsfärer som börjar växa fram i Skandinavien och som börjar brösta upp sig mot varandra. Det sätter press på dem som står utanför. Frågan är hur de mindre aktörer som finns kvar som Gota Media, NTM-koncernen och VK kommer att agera. Det här är nog inte den sista affären vi får se”, Jonas Ohlsson.
Vad som talar för att Bonnier framgångsrikt skulle kunna få sina lokala titlar på rätt köl igen är att mediekoncernen efter försäljningen av Bonnier Broadcasting till Telia har en stark kassa, menar Jonas Ohlsson.
”Det går inte att spara sig till framgång inom lokal journalistik. Du måste kunna erbjuda någonting som läsarna är beredda att betala för på nätet. Det kräver investeringar i både innehållet och paketeringen”, säger han.