1515
Annons

Medicover köper tyskt laboratorium

Medicover förvärvar centrum för genetisk diagnostik av Dr. Klein, Dr. Rost och kollegor, samt dotterbolaget IMGM som båda ligger nära München, Tyskland.

Laboratoriet har en stark ställning inom genetisk testning, patologi, transfusionsmedicin, mikrobiologi och virologi och förbättrar därmed Medicovers erbjudande inom dessa områden, skriver Medicover i ett pressmeddelande.

Omsättningen för laboratoriet uppgick till cirka 17 miljoner euro för 2017 och antalet anställda till 160. Transaktionen är föremål för konkurrens- och myndighetsgodkännanden och förväntas slutföras i januari 2019.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Meloni: Ska sätta Italien först i energikrisen

Giorgia Meloni, som inom kort väntas bli Italiens premiärminister, lovar att sätta landets intressen först när hon ska hantera de stigande energikostnaderna.

Giorgia Meloni.
Giorgia Meloni.Foto:Domenico Stinellis

Beskedet gav Meloni i samband med en jordbruksmässa i Milano, en knapp vecka efter det att hennes postfascistiska parti Italiens bröder vann 26 procent av rösterna i Italiens parlamentsval.

Melonis besked om att Italien ska sättas i första rummet, kom efter det att den tyska regeringen tidigare i veckan meddelat att den lanserar ett stödpaket värt 200 miljarder euro, motsvarande 2 200 miljarder kronor, för att tackla energikrisen.

Giorgia Meloni sade att om hon skulle vidta en liknande åtgärd borde det inte ses som någon populistisk, nationalistisk reaktion, utan snarare som en tydlig strategi för att försvara nationella intressen.

”Italiens hållning måste återgå till att man börjar med att försvara landets nationella intressen för att hitta gemensamma lösningar”, sade Meloni.

”Det är något som kommer att ändras de kommande månaderna. Det innebär inte att man har en negativ hållning till andra, det betyder att man har en positiv hållning till oss själva.”

Meloni har den senaste veckan suttit i stängda möten med allierade och den avgående regeringen. I valet säkrade ytterhögerkoalitionen, där Italiens bröder ingår, 43,8 procent av rösterna för det italienska underhuset. Den kommer därmed kunna styra landet med 237 säten av 400 i underhuset och 115 av 200 mandat i senaten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera