1515

Medicover backade trots nått mål – Polenprojekt "systemkritiskt"

Medicover backade på Stockholmsbörsen efter fredagens kvartalsrapport trots att bolaget med råge uppfyllde sitt finansiella tillväxtmål.

Den organiska försäljningstillväxten var 12,2 procent, något som kan ställas mot det långsiktiga finansiella målet om 9-12 procents tillväxt.

Medicover, som noterades på Stockholmsbörsen den 23 maj, sysslar med vård och diagnostik och består av de två divisionerna Healthcare och Diagnostics. Sett till omsättning är segmenten ungefär lika stora och verksamheterna bedrivs i en rad östeuropeiska länder, däribland Polen som stod för 82 procent av omsättningen i divisionen Healthcare i bolaget 2016.

Ett möjligt orosmoln för investerarna är att den polska regeringen just nu genomför finansieringsreformer till förmån för offentliga sjukhus, vilket kan äventyra bolagets sjukhus i Warszawa.

Sjukhusets intäkter kommer främst från den privata sektorn, men en knapp fjärdedel är offentlig finansiering. Intäktsströmmarna är dock lätta att ställa om, menar vd Fredrik Rågmark. Den polska verksamheten kan fokusera helt på den privata sidan om det skulle bli nödvändigt.

"Om vi tappar är vi tillbaka inom tolv till 18 månader, så det är bara omställningskostnader under just den perioden", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Dessutom tror inte Fredrik Rågmark att sjukhuset kommer mista den offentliga finansieringen.

"Vi är ett systemkritiskt sjukhus. Man kan inte bara lägga ner. Det finns inget annat sjukhus i närheten, så dödligheten går upp om vi inte är med", säger vd:n.

Medicover redovisade ett resultat efter skatt på 2,3 miljoner euro för det andra kvartalet 2017 (-1,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 euro (-0:02).

Rörelseresultatet blev 5,7 miljoner euro (1,6) och rörelsemarginalen var 4,0 procent (1,3).

Nettoomsättningen uppgick till 142 miljoner euro (124).

 

Medirätt sedan börsnotering 23 maj

image

Källa: Infront


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?