Annons

McMaster blir Trumps nye säkerhetsrådgivare

Donald Trump har utnämnt armégeneralen H R McMaster till ny nationell säkerhetsrådgivare.

H R McMaster.
H R McMaster.Bild:TT

Efter att flera kandidater intervjuats i helgen meddelade Vita huset att presidenten skulle hålla fler intervjuer med nya eller nuvarande kandidater till den viktiga posten. Men vid en träff med journalister på golfklubben Mar-a-Lago i Florida meddelar Donald Trump att H R - kort för Herbert Raymond - McMaster får jobbet som nationell säkerhetsrådgivare.

Trump kallar sin nye säkerhetsrådgivare för "en man med en oerhörd talang och en oerhörd erfarenhet".

54-årige H R McMaster uppges vara högt aktad som militär taktiker och strategisk tänkare, men hans utnämning har förvånat en del bedömare. Generallöjtnanten McMaster har nämligen gjort sig känd för att ifrågasätta auktoriteter, vilket kan ställa till problem i relationen till Trumpadministrationen som hittills inte gjort sig känd för att möta kritik med öppna armar.

Keith Kellogg, som har varit tillförordnad på posten som säkerhetsrådgivare, pekas samtidigt ut som ny stabschef för USA:s nationella säkerhetsråd.

John Bolton - känd som en hård FN-kritiker - stod också på presidentens kortlista över möjliga kandidater. Han kommer enligt Trump att erbjudas ett annat uppdrag — oklart vilket.

McMaster ersätter Michael Flynn, som avgick under uppmärksammade former efter att det framkommit att han hade vilselett vicepresidenten Mike Pence om sina samtal om sanktioner med Rysslands ambassadör i USA.

Erbjudandet om jobbet gick sedan till den pensionerade flottamiralen Robert Harward, som efter att han funderat på saken nobbade Trump. Harward motiverade sitt beslut med familjeskäl och ekonomiska skäl. Andra källor uppgav att Harward ville ta med sig sin egen personal, vilket Trump inte ska ha uppskattat.

Det har vid upprepade tillfällen förnekats av Vita huset, som har hävdat att den nya säkerhetsrådgivaren kommer att få fria händer att forma sitt lag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?