Annons

McDonalds uppges vilja sälja sina restauranger i Norden

Hamburgerjätten McDonalds vill sälja sina svenska restauranger till en utländsk investeringsfond enligt den danska tidningen Berlingske. Hamburgerjätten vill inte kommentera uppgifterna men säger att bolaget nu ser över ägarstrukturen.

Bild:Gene J. Puskar/TT

Det är samtliga nordiska McDonalds-restauranger som ska säljas enligt uppgifter till Berlingske. Arbetet ska ha pågått i ett halvår och prislappen uppgår till drygt 3,9 miljarder kronor. Enligt tidningens uppgifter ska Carnegie ha kopplats in för att sköta processen och flera danska pensionsfonder ska ha blivit uppvaktade.

Att hitta köpare har inte varit helt lätt på grund av köpeskillingen och krav på finansieringsstrukturen. Men en utländsk investeringsfond ska nu vara i samtal med banker för att finansiera köpet enligt Berlingske.

McDonalds vill inte kommentera de specifika uppgifterna men bekräftar att bolaget ser över ägarstrukturen och att det kan innebära en försäljning.

”Carnegie Bank har utsetts till att leda proce4ssen för att undersöka vilka olika möjligheter kring ägarstrukturen som finns i Norden. Vi är mitt i processen och kan inte kommentera detta mer i nuläget”, säger Alexandra Hempel Svenonius, svensk presschef för McDonalds, till SVT.

Av de 216 McDonalds-restaurangerna i Sverige drivs 95 procent av lokala franchisetagare. Enligt Berlingskes uppgifter ska bolagets högsta ledning vara intresserade av en köpare som kan fungera som en huvudfranchisetagare som sköter licenseringen i Norden.

Alexandra Hempel Svenonius bekräftar för SVT att de restauranger som i dag drivs av lokala franchisetagare kommer att göra det i fortsättningen också.

Hamburgerjätten har på senare år utsatts för kraftigare konkurrens på hemmamarknaden, där uppstickare klår McDonalds i konsumentundersökningar.

I den senaste kvartalsrapporten, som publicerades i slutet av oktober, lyckades McDonalds visserligen bräcka analytikernas förväntningar. Men försäljningen i USA steg med 1,3 procent medan försäljningstillväxten globalt landade på 3,5 procent.

Analytiker pekade då på en nedåtgående spiral överlag, där utsikterna för den totala försäljningstillväxten ser fortsatt svaga ut.

Innehåll från InfrontAnnons

Goda investeringsråd visar sig viktigare än någonsin

Det har länge funnits en debatt bland investerare om de relativa fördelarna med passiva kontra aktiva investeringar. Båda har sin plats. Passiva fonder tenderar att ge högre avkastning på uppåtgående och mindre volatila marknader, medan aktiva fondförvaltare i allmänhet kan uppnå bättre resultat på svagare marknader och där volatiliteten är högre.

Det är därför kanske inte förvånande att många passiva investerare under de senaste årens hausse på aktiemarknaden, när volatiliteten var låg och avkastningen på indexföljande fonder var hög, kunde slå sina aktiva motsvarigheter. 

Nu har dock marknadsförhållandena förändrats. Osäkerheten till följd av den ryska invasionen av Ukraina, särskilt kring energiförsörjningen i Europa, har tillsammans med konsekvenserna av den senaste covidpandemin lett till en ökad risk för en global recession. Centralbanker runt om i världen har höjt räntorna i ett försök att stävja den skenande inflationen. Makroekonomiska faktorer som dessa har lett till svagare aktie- och obligationsmarknader, vilket har resulterat i en betydande ökning av volatiliteten i alla tillgångsklasser. Många investerare, särskilt passiva investerare som inte är vana vid sådana volatila marknader, kämpar nu för att klara av det.

De nuvarande volatilitetsnivåerna, särskilt på aktiemarknaderna, är dock inte nya. Om man tittar på S&P 500-indexet är den senaste tidens höga marknadsvolatilitet faktiskt i linje med det historiska genomsnittet för de senaste 90 åren - det var den låga volatiliteten under senare år som var undantaget snarare än regeln. Så vad innebär detta för passiva investerare?

Nya tidens investeringar

Zlatko Vucetic, vd på Infront, menar att dagarna med enkla investeringar är över. 

– Investerare kan inte längre bara hoppa på indextåget, luta sig tillbaka och vänta på kursvinster. Nu när vi återigen upplever normala - det vill säga volatila - marknader, kommer många investerare att behöva anpassa sig och inta en mer aktiv hållning om de ska kunna undvika det värsta av nedgången och njuta av positiv avkastning, fortsätter han.

Att övergå från en passiv strategi till en mer aktiv strategi kräver förvisso en viss anpassning. För att kunna fatta lägliga och välinformerade investerings- och handelsbeslut är aktiva investeringsförvaltare i högre grad beroende av teknik. Snabba, tillförlitliga och intuitiva verktygslådor som kan sammanföra marknadsdata, portföljdata, nyheter och analyser från en mängd olika källor, till exempel. Eftersom det är viktigt att kunna agera när som helst och var som helst när man investerar aktivt på instabila marknader, behöver investerare dessutom ha tillgång till denna information på vilken enhet som helst, oavsett om det rör sig om en smartphone, surfplatta eller dator.

Det är här som Infront kan hjälpa till. 

– När finansmarknaderna är volatila är det viktigare än någonsin att ha rätt systemstöd. Professionella investerare behöver snabb och enkel tillgång till viktiga marknadsdata för att kunna fatta smarta investeringsbeslut. Infront levererar detta genom att tillhandahålla realtidsdata och analyser av hög kvalitet, så att investerare kan investera med framförhållning och skydda sitt kapital, avslutar Zlatko.

Läs mer här 

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera