1515
Annons

McCain ville slippa Trump på sin begravning

Den avlidne amerikanske senatorn John McCain begravs på söndag, uppger hans kansli. McCain ska dock specifikt ha bett om att president Donald Trump inte deltar i ceremonin.

De tidigare presidenterna George W Bush och Barack Obama har däremot tillfrågats om att hålla minnestal vid begravningen i Washington National Cathedral i huvudstaden, skriver tidningen The New York Times.

Söndagens ceremoni lär samla Washington DC:s politiska och diplomatiska elit. Att McCain, när han planerade begravningen, sade att han inte ville att presidenten skulle delta är en sista markering från en man som inte drog jämnt med partikamraten Trump, rapporterar nyhetskanalen CNN bland andra.

Under valrörelsen 2016 skapade Trump stora rubriker genom att säga att McCain – som är nationellt hyllad efter att ha tjänstgjort som stridspilot under Vietnamkriget och suttit fem år som krigsfånge i Hanoi – "inte var någon krigshjälte". McCain å sin sida kallade Trumps möte med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i juli för "ett tragiskt misstag".

Det är ännu oklart om det verkligen blir så att president Trump inte deltar i begravningen. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders har sagt att hon ska återkomma med detaljer.

McCain var delstaten Arizonas senator i nära 32 år. Han avled han i lördags, några dagar före sin 82-årsdag.


S: Avtalet med Kakabaveh ligger fast

Socialdemokraterna står fast vid avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh som fått ny aktualitet med anledning av Turkiets nej till en svensk Natoansökan.

Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V).
Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V).Foto:Fredrik Sandberg/TT

I utbyte mot den avgörande rösten i Magdalena Anderssons statsministeromröstning i höstas skrev Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ett avtal med Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V) som utlovade fördjupat samarbete med det politiska partiet PYD i norra Syrien. Avtalet har inte gått obemärkt förbi i Turkiet, som betraktar partiet som en del av terrorstämplade PKK.  

Amineh Kakabaveh sa till Ekot i förra veckan att S inte infriat sin del av uppgörelsen och att hon därför inte kan medverka i avgörande omröstningar. Men, från Socialdemokraternas sida gäller den fortfarande.   

Hittills har Socialdemokraterna som en direkt konsekvens av avtalet med riksdagsledamoten träffat företrädare för den syriska oppositionen och även stått värd för dess interna möten på svensk mark, enligt Kenneth G Forslund (S), ordförande i utrikesutskottet. 

”Min inställning är att vi ska jobba vidare och försöka hitta ett sätt att bli överens om helheten”, säger Kenneth G Forslund. 

Det som har fått motparten på dåligt humör är att kurdiska flyktingar, på grund av bedömningar av Säpo och Migrationsverket, har svårt att få uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

”Det är den diskussionen som vi inte är riktigt överens om”, säger Kenneth G Forslund och pekar på att myndigheters beslut är något som vare sig S eller regeringen kan styra över. 

Att dödförklara avtalet skulle samtidigt kunna vara ett sätt att visa Turkiet god vilja, en värdefull valuta i den strandade Natoprocessen. 

”Det är inget av det som de frågar efter”, säger Kenneth G Forslund. 

Minns Januariavtalet, kan man ha ett avtal när en av parterna har sagt upp det?
”Hon har inte sagt upp det, utan menar att hon inte har fått leverans på en viss del och det innebär att hon inte kommer att rösta på ett visst sätt. Men min uppfattning är att hon är intresserad av att vi ska lösa de sakerna”, säger Kenneth G Forslund. 

Di har sökt Amineh Kakabaveh, som befinner sig utomlands. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?