McCain om partikamraten: "Han jobbar för Putin"

En omröstning i den amerikanska senaten möttes av hårt motstånd från republikanen Rand Paul. Nu anklagas han av partikollegan John McCain för att springa Rysslands utrikespolitiska ärenden.

John McCain, republikans politiker
John McCain, republikans politikerBild:Pat Sullivan

Den republikanske Arizona-senatorn John McCain har allt sedan valet i höstas varit tydlig i sin kritik mot Donald Trump. Han har bland annat kallat presidenten för "motsägelsefull" och anklagat denne för att skapa "oreda" i Vita huset. 

Nu har McCain gått till attack mot en helt annan partikollega. Denna gång är det den republikanske senatorn Rand Paul som står i skottgluggen, skriver nyhetssajten Politico.

"Senatorn från Kentucky arbetar nu för Vladmir Putin”, sa McCain, som är ordförande för den amerikanska senatens försvarsutskott, på onsdagen.

Kommentaren fälldes sedan Rand Paul försökt stoppa en omröstning i senaten, som behandlade huruvida USA ska stödja ett Nato-medlemskap för Montenegro eller inte.

Ryssland har tidigare försökt förhindra att landet på Balkanhalvön ska hamna i västvärldens grepp, enligt Politico. John McCain varnar därför för nya ryska försök att destabilisera Montenegros regering:

”Du uppnår Vladmir Putins mål om att försöka splittra det här lilla landet, som redan har varit föremål för ett kuppförsök”, sa McCain som en passning till Rand Paul. 

Enligt egen utsago tog Rand Paul ställning mot voteringen eftersom han inte vill utöka medlemsländerna i försvarsalliansen, vars verksamhet till större delen finaniseras av USA.

Men i den amerikanska senaten ser det trots allt ut att finnas ett brett stöd för ett montenegrinskt medlemskap, skriver Politico.

Tjugotre av de totalt 28 befintliga medlemsländerna i Nato har redan accepterat Montenegros inträde i försvarsalliansen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?