Annons

Mays mål att göra som Kanada

Premiärminister Theresa May fick en välbehövlig delseger när hon i förra veckan mejslade fram en kompromiss om brexit i regeringens innersta krets.

Redan den här veckan testas dock kompromissens livskraft, dels i regeringen, dels i Bryssel.

Bild:Frank Augstein

Både brexitörer och EU-vänner var nöjda när de i torsdags lämnade ett åtta timmar långt maratonmöte på premiärministerns lantställe Chequers.

Då hade de elva medlemmarna i regeringens brexitkommitté, även kallad krigskabinettet, kommit överens om en plan för det brittiska utträdet. Det har Bryssel har efterlyst ända sedan folkomröstningen i juni 2016.

Brexitministern David Davis kallar planen ”Kanada plus plus plus”. Den utgår från ett handelsavtal likt det som Kanada precis har fått med EU, med extra allt som vid ett skrovmål på en hamburgerrestaurang. Däremot ignoreras att Kanadaavtalet Ceta tog sju år från start till underskrift.

Fem av de mest hårdföra brexitörerna, ledda av utrikesministern Boris Johnson, står bakom torsdagens kompromiss, liksom regeringens kanske mesta EU-vän, finansministern Philip Hammond. Enigheten från två så skiljda sidor borde väcka oro om hur mycket kompromissen är värd.

Den testas redan på tisdagen, när hela regeringen håller sitt möte.

Sedan ska Theresa May hålla ett tal om den brittiska brexitlinjen, troligen på torsdag. Det är hög tid eftersom EU om bara några veckor ska ta upp frågan om det ”framtida förhållandet” med Storbritannien.

Theresa May har tidigare talat om att sortera lagarna i tre korgar: en med samma regler som EU, en andra med egna regler som följer EU, och en tredje där Storbritannien går sin egen väg.

Det låter väldigt mycket som det russinplockande som Bryssel har sagt nej till vid upprepade tillfällen efter brexitomröstningen och har små chanser att få stöd från de kvarvarande 27 EU- länderna.

Theresa Mays försök att hålla ihop sin regering hotar att skapa ökat gnissel i EU-förhandlingarna. Bryssel ser kompromisser som denna som en ovilja eller oförmåga att välja, en önskan om att stå med ett ben i EU och ett utanför.

Ett dokument från EU-kommissionen förra veckan visar att Storbritannien med dagens förhandlingsläge är på väg mot ett enkelt handelsavtal liknande det Sydkorea eller Kanada har – utan att toppas med något som helst plus plus plus.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har också pekat på att inget handelsavtal hittills har lagt tyngdpunkten på finanssektorn, vilket britterna vill. Det är dåliga nyheter för London City.

Kompromissen tog inte heller upp den känsliga frågan om Storbritannien ska fortsätta vara med i EU:s tullunion.

EU-vänner som Philip Hammond anser att det är nödvändigt inte minst för att för att hålla gränsen mellan Nordirland och övriga Irland öppen, medan brexitledaren Jacob Rees-Mogg i en debattartikel nyligen beskrev gränsen som ett ”imaginärt problem” – utan att tala om hur ekvationen ska gå ihop.

Splittringen i regeringen gör att det brittiska parlamentet får större makt över det slutgiltiga avtalet. Oppositionspartiet Labour börjar vädra morgonluft.

Partiledaren Jeremy Corbyn väntas på måndagen signalera att Labour är berett att stödja att Storbritannien stannar i tullunion. Det är en linje som får stöd även av EU-vänliga ”rebeller” inom regeringspartiet Tories, om de vågar gå emot partiledningen.

Samtidigt oroas Labourledningen över att en för mjuk brexit ska ytterligare skrämma bort de många partisympatisörer som röstade för EU-utträde 2016, och i praktiken fällde avgörandet.

Det kan ta vinden ur seglen för partiet, som hoppas på seger i nästa val 2022 – då brexit redan ska vara ett faktum.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?