Annons

Mays lösning på splittringen: Låsa in regeringen

Splittringen växer inom den brittiska regeringen inför EU-utträdet, som bara är 13 månader bort.

För att försöka nå en gemensam linje låser premiärminister Theresa May på torsdagen in sig och regeringens innersta krets för ett maratonmöte norr om London.

Premiärminister Theresa May.
Premiärminister Theresa May.Bild:AP

Theresa May planerar enligt brittiska medier att hålla ett linjetal nästa vecka. Det ska visa den brittiska positionen om det framtida förhållandet med EU inför toppmötet om mindre än en månad.

Men frågan om hur mycket och snabbt Storbritannien ska avlägsna sig splittrar både regeringen och landet.

Därför håller Theresa May på torsdagseftermiddagen ett möte på premiärministerns officiella lantställe Chequers nordväst om London med de elva ministrarna i underkommittén för brexitfrågor.

Bland deltagarna finns utrikesministern Boris Johnson och finansministern Philip Hammond, på varsin sida i brexitkampen.

Mötet planeras att hålla på ändå tills klockan tio på kvällen brittisk tid, elva svensk tid, men det är osäkert om det går att nå enighet.

Stämningen har förgiftats ytterligare av onsdagskvällens uppgifter om att Theresa May planerar en öppen övergångsperiod efter brexit i mars 2019.

”Storbritannien anser att periodens längd enbart ska avgöras av hur länge det tar att förbereda och implementera de nya processerna och de nya systemen”, står det i regeringens förhandlingsriktlinjer som läckte bland annat till dagstidningen The Guardian.

Uppgifterna retar brexitörerna i regeringen, som anser att hon har gått bakom regeringens rygg. De tycker att Theresa May är svag och kontrollerad av statstjänstemän som försöker få till en urvattnad brexit.

Hon tvingades snabbt dementera tankar på en övergångsperiod längre än till december 2020. Redan det är för länge enligt EU-motståndarna, eftersom Storbritannien i praktiken förblir medlem av den inre marknaden och tullunion utan att ha inflytande.

Brittiska EU-motståndare fruktar att Storbritannien får betala dyrt om övergångsperioden går in i nästa budgetperiod, 2021–2027. Där startar förhandlingarna nu under våren.

På onsdagen uppgav Londontidningen The Times att 62 parlamentsledamöter från regeringspartiet Tories, varav fyra ministrar, har skrivit till premiärministern och hotat att dra undan sitt stöd om förhållandet till EU blir för tätt.

Bland undertecknarna finns Jacob Rees-Mogg, som uppges vara en kandidat till att ta över efter Theresa May.

Hon sitter i en rävsax. På andra sidan hotas hon att fällas av EU-vänner i parlamentet, som vill behålla täta band till unionen.

Det fortsatt oklara läget gör att storföretagen börjar se över sin framtid.

Senast ut är den brittisk-nederländska livsmedelsjätten Unilever, som överlägger att lägga sitt nya huvudkontor i den holländska hamnstaden Rotterdam i stället för London, uppger affärstidningen Financial Times på torsdagen.

Nordirland är en annan svårlöst fråga. Irland kräver en fortsatt öppen gräns norrut, medan den brittiska regeringen inte vill införa en gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Frågan kompliceras av att Nordirland står utan regering sedan över ett år. Theresa May misslyckades vid ett nytt möte på onsdagen åter att få det konservativa stödpartiet DUP och vänsterpartiet Sinn Fein att komma överens om att regera regionen tillsammans.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?