1515

May varnar för ny brexitomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill låta parlamentet rösta om utträdesavtalet i mitten av januari.

Samtidigt varnar hon för en andra folkomröstning om brexit.

Förra veckan stoppade Theresa May i sista stund parlamentets omröstning i parlamentet. Det följdes i rask takt av en förtroendeomröstning som hon klarade, om än försvagad, och ett misslyckat försök att få EU att förhandla mera.

Trots bakslagen gör Theresa May nu ett nytt försök att få igenom det omstridda utträdesavtalet. Omröstningen ska hållas den "tredje veckan i januari", sa hon till parlamentet på måndagen. Det är precis före det sistadatum den 21 januari som brittisk lag föreskriver.

Samtidigt växer kraven på en andra folkomröstning.

Både EU-vänner som finansminister Philip Hammond och brexitörer som utrikeshandelsminister Liam Fox ser det som ett sätt att komma ur dödläget. Ingen av sidorna har en majoritet bakom sig och EU vill inte förhandla mera.

Theresa May säger dock nej.

"Låt oss inte bryta det brittiska folkets förtroende genom att försöka få tillstånd en ny folkomröstning. Det skulle skada vår politiks integritet, eftersom det skulle säga till miljoner som litade på vår demokrati att vår demokrati inte levererar. En omröstning skulle troligen inte ta oss längre än den förra", sa hon i parlamentet på måndagen enligt affärstidningen Financial Times.

Osäkerheten om EU-utträdet om drygt 100 dagar bromsar brittisk ekonomi. 

På söndagen uppgav affärstidningen Financial Times att landets största biltillverkare, Jaguar Land Rover, planerar att kapa 5000 av 40000 brittiska jobb i början av nästa år. Orsaken är brexit, lägre försäljning i Kina och minskad efterfrågan på dieselbilar.

På måndagen kom bosajten Rightmove med statistik som visar hur brexit slår mot fastighetsmarknaden. Huspriserna har på två månader gått ned med 3,2 procent, det största raset sedan 2012. 

Nu kostar snitthuset drygt 297500 pund, motsvarande 3,4 miljoner kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?