Annons

May utmanar Trump om lägsta bolagsskatten

Efter år av jakt på låg ränta fokuserar nu flera länder på bolagsskatten.
Den brittiska premiärministern Theresa May öppnar för att lägga sig på en nivå under de 15 procent som USA:s blivande president Donald Trump talat om.

På måndagen gav Theresa May nya ledtrådar kring Storbritanniens EU-utträde.

Brexitförhandlingarna blir utdragna, varnade hon för i ett tal på näringslivsorganisationen CBI:s årsmöte. Hon lovade samtidigt att hon ska göra allt för att skapa så mycket klarhet som möjligt.

”Folk vill inte ställas inför ett stup”, sa hon.

Anförandet anses som viktigt då regeringen måste förankra folkomröstningsbeslutet att lämna EU hos företagsledare.

Theresa May sa i sitt tal att man ska se brexit som en dörröppnare för att förhandla fram nya handelsavtal, som gynnar Storbritannien.

Siktet är enligt May inte bara inställt på att Storbritannien i framtiden ska erbjuda de lägsta bolagsskatterna bland G20-länderna utan även ett skattesystem som bättre främjar innovation.

Theresa May har redan tidigare sagt att målet är att sänka bolagsskatten från 20 till 17 procent till 2020. Hon tillägger, enligt tidningen Daily Telegraph, att det inte är uteslutet att bolagsskatten på sikt sänks till nivåer under 15 procent – den nivå som USA:s nyvalde president Donald Trump har sagt sig sikta på för bolag i USA.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble gick snabbt ut och varnade den brittiska regeringen för att ta i för mycket.

”Storbritannien är fortfarande en EU-medlem, så de lyder under europeisk lag”, påminde han.

Vid sitt tal sa Theresa May också att landets bolagsstyrning måste utvecklas och att förslag till reformer av regelverket är på väg. Hon vill att arbetarnas röst måste tas i beaktande, men utan tvingande regler om fackliga representanter i bolagsstyrelser.

”Det handlar inte om att rädda krisdrabbade företag eller välja ut vinnare, utan om att skapa förutsättningar där vinnare kan alstras och växa.”

Theresa Mays skattebesked kommer bara dagar efter att Ungern flaggade för en rejäl skattesänkning. I torsdags meddelade premiärminister Viktor Orban att Ungerns ska sänka vinstskatten på företag till 9 procent från och med 2017.

I dag har större företag, med vinster över 500 miljoner forinter, 16 miljoner kronor, en vinstskatt på 19 procent. Övriga företag betalar före sänkningen 10 procent. (Di,TT)


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?