May: Nödlösningen kommer inte behöva användas

Vårt avtal är det enda avtal som finns, framhärdar Storbritanniens premiärminister Theresa May när parlamentet nu återupptar debatten om det utträdelseavtal som förhandlats fram med EU.

Motståndarna vill att hon snabbt ger besked om andra alternativ.

Storbritanniens premiärminister Theresa May i onsdagens debatt.
Storbritanniens premiärminister Theresa May i onsdagens debatt.Foto:House of Commons

Theresa May har ännu inte gett upp, även om motståndet i parlamentet är fortsatt stort.

Huvudargumentet är det samma som förut: det avtal som ligger på bordet är det som gäller. Om inte det får stöd riskerar landet att krascha ut ur EU den 29 mars.

”Det enda sättet att undvika ett avtalslöst läge är att rösta på mitt avtal”, säger May i onsdagens frågestund i parlamentet.

”Vi har ett bra avtal på bordet. Nödlösningen (om Nordirland) kommer inte att behöva användas, och om den gör det kommer det bara att vara tillfälligt”, säger May.

Just nödlösningen – kallad back stop på brexitengelska – är stadigt det stora stridsämnet. Nödlösningen är till för att garantera en fortsatt öppen gräns mellan Irland och Nordirland, för att säkra den fredsuppgörelse 1998 mellan republikaner och unionister som satte stopp för 30 år av våld och terror. Motståndarna befarar dock att nödlösningen kan "låsa fast" Storbritannien i EU:s regler på obestämd tid.

Det hoppas Theresa May komma runt genom att ge parlamentet större inflytande.

”Om inte en framtida relation (med EU) är klar i december 2020 kommer parlamentet att få avgöra om vi ska förlänga övergångsperioden eller gå in i nödlösningen”, lovar May i underhuset.

”Jag har varit i kontakt med olika EU-ledare. De här diskussionerna har visat att fortsätta klarlägganden om nödlösningen är möjliga och de samtalen kommer att fortsätta de närmaste dagarna”, säger May.

Regeringen lovar också att framöver ålägga sina ministrar att ”först söka en överenskommelse" med det regionala nordirländska parlamentet i frågor om nödlösningen.

Fast det imponerar föga på det ärkekonservativa unionistpartiet DUP, vars stöd är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i parlamentet.

”Kosmetika och meningslöst”, säger DUP i ett uttalande enligt Reuters.

De brittiska parlamentsledamöterna fortsätter nu sin brexitdebatt med siktet inställt på en avgörande omröstning om utträdelseavtalet på tisdag nästa vecka, den 15 januari.

Om inte May får sin vilja igenom där lovar oppositionsledaren Jeremy Corbyn att ”nästan omedelbart” kräva en misstroendeomröstning mot May, rapporterar tidningen The Guardian.

Flera parlamentsledamöter hoppas samtidigt få igenom krav på att May, om hon förlorar avtalsomröstningen, måste lämna besked om hur hon tänkt gå vidare med brexitfrågan redan senast den 21 januari.

Parlamentet har redan pressat regeringen genom att sent i tisdags kväll rösta igenom ett förslag som kraftigt begränsar regeringens handlingsutrymme om det blir ett läge utan avtal med EU.

Anhängarna bakom förslaget hoppas att det ska förmå May att göra allt för att undvika ett avtalslöst utträde. Samtidigt är ändå ett avtalslöst läge fortsatt en möjlighet – och till och med önskvärt av några av de mest hårdföra brexitförespråkarna.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?