1515
Annons

May: Inte läge för skotsk folkomröstning

Nu är inte rätt tid för en ny skotsk folkomröstning om självständighet. Det är beskedet till den skotska regeringen från Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Enligt May vore det orättvist att be skottarna rösta utan att första veta hur det har gått i förhandlingarna om det brittiska EU-utträdet, brexit.

"Just nu måste vi arbeta tillsammans och inte slitas isär", säger May i en tv-intervju.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har svarat på Twitter: "Den skotska regeringen föreslår inte en folkomröstning nu, utan när villkoren för brexit är tydliga, och innan det är för sent att välja en alternativ väg."

Skottarna röstade 2014 för att fortsätta tillhöra Storbritannien. Men sedan britterna röstade för ett utträde ur EU har frågan hamnat i ett annat läge. I onsdags skrev tidningen The Times att Theresa May, enligt regeringskällor, skulle avvisa en begäran om folkomröstning eftersom det skulle underminera förhandlingarna med EU.


Brittiska arbetskraftskrisen kan hålla i sig i två år

Krisen på den brittiska arbetsmarknaden, som plågas av brist på arbetskraft, kan hålla i sig i upp till två år.

Den varningen kommer från det brittiska industriförbundet, CBI, som uppmanar landets ministrar att agera så att utländska arbetare som lastbilschaufförer, svetsare, slaktare och murare får visum, skriver The Guardian.

Enligt CBI undergrävs den återhämtning i den brittiska ekonomin som kommit efter vinterns nedstängning av brist på kompetens i nyckelpositioner, med ökande risker för att problemet kommer att fortsätta under en tid.

”Att stå fast och vänta på att brister ska lösa sig av själv är inte sättet att driva en ekonomi”, sade CBI:s generaldirektör, Tony Danker, vars grupp representerar 190.000 företag med fler än 7 miljoner anställda. 

”Vi måste samtidigt ta itu med kortsiktiga ekonomiska behov och långsiktiga ekonomiska reformer”, fortsatte han.

En brist på slaktare på slakthus har exempelvis lett till en kris hos grisbönder och deras intresseorganisation varnar för att bönder kan tvingas att slakta och bränna nära 100.000 djur om inte ministrar går med på en tillfällig lättnad av visumregler, så att ytterligare arbetskraft kan rekryteras för att processa köttet.

Enligt the Road Haulage Association behöver Storbritannien omkring 100.000 fler lastbilschaufförer. De uppskattar att det kommer att ta minst 18 månader att utbilda tillräckligt med människor för att fylla detta gap.

Enligt industriförbundet CBI måste företag dra ned på kapaciteten eftersom de inte klarar att möta efterfrågan, bland annat begränsar hotell antalet bokningsbara rum eftersom de inte har tillräckligt med personal.

Samtidigt måste restauranger välja mellan att ha lunch- eller middagsöppet eftersom de inte klarar av båda på grund av personalbrist.

CBI uppgav att en tredjedel av alla företag som svarade i deras julienkät uppgav att de var oroliga för att brist på personal kommer att begränsa den ekonomiska tillväxten under hösten, den högsta andelen sedan mitten på 1970-talet. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?