ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

May: Samtalen är i ett avgörande läge

  • Foto: House of Commons
  • Foto: Mark Duffy

Visst tickar klockan mot brexit – men än så länge är det bäst att hålla nerverna i styr, anser Storbritanniens premiärminister Theresa May.

I ännu ett framträdande i det brittiska parlamentet ber hon om mer tid för att ordna ett avtal med EU.

Med bara drygt sex veckor kvar till den planerade brexitkvällen den 29 mars bedyrar May att nödvändiga diskussioner pågår.

Sedan parlamentet i januari bett regeringen att ersätta utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland med ”alternativa arrangemang” har premiärministern arbetat på olika fronter.

”Samtalen är i ett avgörande läge. Vi behöver nu hålla våra nerver i styr för att få igenom de förändringar det här huset vill se och ordna brexit i tid”, säger May i underhuset.

May har talat med både företagare och fackförbund för att försöka få flankstöd utifrån. Hon har vänt sig till oppositionen och öppnat för kompromissdiskussioner med Labour. Och hon har varit i Bryssel och träffat EU-basarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.

I går skickade hon dessutom sin brexitminister Stephen Barclay för att äta middag med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Det gav som väntat inget dramatiskt genombrott – men kanske ändå en öppning.

”Konstruktiva samtal. Men det är klart från vår sida att vi inte tänker öppna upp utträdelseavtalet. Men samtalen går vidare de närmaste dagarna”, sade Barnier till Sky News på väg ut från middagen.

Dagens framträdande från May ska följas av brexitdebatt i två dagar, med en ny möjlighet på torsdag för parlamentsledamöterna att rösta om sin syn på vad som borde göras nu.

Med tanke på regeringens många pågående samtal och att man redan på förhand flaggat för ytterligare en röstningsmöjlighet senast den 27 februari är det dock få som väntar sig någon större dramatik den här veckan.

”Nu behöver vi tid för att avsluta processen. När vi har nått de framstegen kommer vi att föra fram det till en ny avgörande omröstning”, lovar May. 

”Genom att få igenom de förändringar till nödlösningen som vi behöver, genom att skydda och förbättra arbetstagares rättigheter och miljöskydd och genom att förbättra parlamentets roll i nästa förhandlingsfas tror jag att vi kan nå ett avtal som det här parlamentet kan stödja”, säger May. 

”Vi kan hedra resultatet i folkomröstningen och sätta det här landet på kurs mot en ljus framtid.”

Labourledaren Jeremy Corbyn är dock inte särskilt imponerad.

”Det verkar som om premiärministern bara har en enda taktik: att låta klockan gå och hoppas att ledamöterna i det här huset kan pressas att stödja ett verkligen misslyckat avtal. Hon spelar med tid, med folks jobb och framtiden för industrin”, fnyser Corbyn i sitt svarsinlägg i London.

Samtidigt går tiden – och kommer allt närmare ett läge där allt kan sluta med att Storbritannien helt enkelt lämnar utan färdigt avtal med EU.

Det skapar oro i övriga EU av flera skäl. En krasch innebär exempelvis att Sverige och övriga länder måste skaka fram rejält med extrapengar för att täcka det budgetbortfall som britterna annars lovat att betala.

”Då riskerar ju naturligtvis vår (EU-)avgift att bli högre i ett sådant scenario. Storbritannien är en stor nettobetalare, så ja – det skulle kunna påverka statsfinanserna”, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till ett möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

Om Storbritannien väljer att kliva ut utan avtal lär relationerna till övriga EU dessutom bli tämligen frostiga under ett bra tag framöver – åtminstone om landet väljer att inte ersätta de extrakostnader som ett avtalslöst utträde kan orsaka för de andra.

”Springnotor brukar man ju sällan komma undan med om man vill ha ett ordnat förhållande efteråt”, säger Andersson i Bryssel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies