Annons

Maud Olofsson räknar med en alliansregering

Den tidigare centerpartiledaren Maud Olofsson räknar med maktskifte, även om alliansen blir mindre än det rödgröna blocket. ”Det kommer dröja ett tag innan vi har en regering”, säger hon. 

Foto:Hampus Andersson

"Jag tror att det blir en alliansregering. Men sedan är jag den första som säger att det inte blir en enkel historia”, säger den tidigare centerpartiledaren Maud Olofsson. Hon tror att alliansen tar över, även om blocket blir mindre än det rödgröna blocket. 

”Stefan Löfven har aldrig sagt att V skulle ingå i en regering. Räknar man bara in MP och S har de bara drygt 30 procent”, säger Maud Olofsson. 

”Det som kommer krävas är att man hittar pragmatiska lösningar. Det är svenska politiker duktiga på bortsett populistpartierna båda på höger- och vänstersidan.  Jag är positivt inställd”, fortsätter Maud Olofsson.

Centerpartiet har intagit en utmanande position i alliansbygget. Centerpartiet är det alliansparti som tydligast tagit avstånd från SD. Ett stöd över blockgränsen är nödvändigt för partiet, om inte partiet vill dra på sig en svekdebatt. 

Men att det rödgröna partierna skulle stödja en alliansregering, om blocket blir mindre, ser många bedömare som osannolikt. En alliansregering skulle i så fall bero på ett stöd från SD.  Maud Olofsson ser inte ett passivt stöd som problematiskt.  Och ett aktivt stöd undviker alliansen genom att just komma överens över blocken, enligt den tidigare partiledaren. 

”C ska inte göra sig beroende av SD och förhandla med dem. Men vad SD ska röstar på kommer C aldrig kunna påverka”, säger Maud Olofsson.  

Processen att bilda regering kommer ta tid, enligt den tidigare vice statsministern. 

”Jag tror att det kommer att dröja ett tag. Det har varit tuffa tag.  Alla måste gå tillbaka till sin kammare och fundera och se om det finns några öppningar. Det är politikens väsen när det är som stökigast och bökigast att hitta vägar som tar oss framåt”, säger hon.  


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?