Annons

Maud Olofsson: Ny skatt slår ut flyget

Den tidigare Centerledaren Maud Olofsson spår både flygets och landsbygdens död om en flygskatt införs. I stället borde staten gå före och börja flyga fossilfritt.

Bild:TT

 

Klimat- och miljöforskaren Johan Rockströms bredsida mot de S-kommunalråd som med näbbar och klor försöker slippa en flygskatt i torsdagens Di får hård kritik från den tidigare C-ledaren Maud Olofsson, i dag styrelseordförande i besöksnäringens branschorganisation Visita. Att införa en skatt för att finansiera biobränslen, på det sätt han föreslår, skulle inte fungera enligt Maud Olofsson som spår att flyget slås ut långt innan omställningen är i hamn.

”Alla vet hur pressade flygbolagen är. Vi kan inte lägga på så höga kostnader bara här i Sverige. Det är det enda som händer är att flyget här slås ut”, säger hon.

”Vi är helt beroende av flyg i besöksnäringen. Många av våra turistattraktioner finns i norra Sverige – Kiruna, Åre, Sälen. Det går inte att ha vare sig gäster inom landet eller utifrån om inte flyget är ett alternativ”, säger hon.

Nyligen slöts en uppgörelse inom FN-systemet, som innebär att flygbolag i 65 länder klimatkompenserar för utsläpp från 2021. Om det leder till att regeringen avstår från en flygskatt är ovisst.

”Då är det ännu konstigare om Sverige ska lägga på ytterligare en skatt”, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson uppvaktade för ett halvår sedan näringsminister Mikael Damberg (S) med förslaget att den statliga sektorn, inklusive de statliga bolagen, aktivt bidrar till omställningen till ett fossilfritt flyg genom att betala merkostnaden för biobränsle vid sina resor. Sådana så kallade ”biobiljetter” säljs bland annat av Fly Green Fund, ett nytt initiativ som har stöd av SAS och Swedavia.

”Det svarade han naturligtvis inte på och han har inte gjort något heller”, säger Maud Olofsson som anser att konsumenter måste lära sig att betala för miljövänliga bränslen när de köper resor precis som de i dag betalar extra för ekologisk mat.

Svenskt Flygs generalsekreterare Anna Wilson tycker också att staten borde gå före.

”Om man uppmanar det offentliga – riksdag och regering – att klimatkompensera i en sådan här fond för att stötta branschen i en övergång till biobränsle skulle man göra något positivt för flyget”, säger hon.

Argumenten mot en flygskatt är också en fråga om regional rättvisa, anser Maud Olofsson.

”Man måste hålla ihop Sverige. För oss i norra Sverige är tåget aldrig ett alternativ om man ska till Stockholm. Det är flyget som har bundit ihop Sverige. Det är utsläppen man ska bekämpa inte flyget”, säger hon.

Också förslaget om en vägslitageavgift gör det svårare att leva utanför storstäderna, anser Maud Olofsson.

”Att straffa bort transporterna är att säga till landsbygden att vi inte behöver er”, säger hon.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?