1515
Annons

Måttlig avmattning på bostadsmarknaden i december

Året avslutades spretigt på bostadsmarknaden. Totalt sjönk priserna på privatägda bostäder med 0,2 procent under december, enligt Valueguards senaste HOX-index. Men i Stockholm fortsatte priserna upp för både bostadsrätter och villor. 

Det var en förväntad och måttlig nedgång för privatägda bostäder i december, enligt Valueguard. Bostadsrättsindex steg med 0,9 procent och villaindex gick ned 0,8 procent. Villor har haft en starkare prisutveckling än bostadsrätter under pandemin, men det har svängt under senare delen av 2021. På både tre och sex månaders sikt har bostadsrätter haft en något starkare prisutveckling än villor.

Bostadsmarknaden går vanligtvis ned i december och justerat för säsongseffekter steg HOXSWE med 0,9 procent under slutet av året. 

”Bostadsmarknaden mattades av under december som den alltid gör under jul och nyår. Vi har dock nu under flera månader sett en viss nedväxling i prisökningstakten. Om den utvecklingen fortsätter i januari och februari kan man tala om ett verkligt trendbrott, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. 

I Göteborg sjönk priserna på bostadsrätter med 0,2 procent i december medan villapriserna sjönk med 1,4 procent. Bostadsrätterna i Malmö sjönk med 0,6 procent och villorna med 1,7 procent. 

”Året har börjat i ett lugnt tempo. Köparna är mer avvaktande och tar mer tid på sig än tidigare. Det leder till färre affärer och längre försäljningstider. Många känner nog en osäkerhet för hur priserna kommer att utvecklas framöver med tanke på stigande inflation och skenande elpriser. Samtidigt är utbudet på samma rekordlåga nivå som det var den här tiden förra året och visningarna vi håller är mycket välbesökta”, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne. 

I Stockholm fortsatte dock bostadsmarknaden uppåt under slutet av året. Priserna på bostadsrätter ökade med 0,9 procent och priserna på villorna ökade med 1,3 procent.

”Bostadsmarknaden i Stockholm verkar vara opåverkad av skakiga börser, ökad inflation och höga elpriser. Att många fortsätter arbeta hemifrån gör att behovet av mer boyta håller i sig – stora bostäder säljs ofta snabbt och till höga priser eftersom utbudet är relativt lågt”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Under första halvan av januari ökade priserna på bostadsrätter med 0,8 procent i Stockholm och med 0,4 procent i Göteborg, jämfört med hela december. 

”Även om räntorna är fortsatt låga och intresset för att byta bostad stort, kommer vi att märka av ett lugnare tempo i många budgivningar framöver. Lönerna har inte ökat i samma takt och de stigande konsumentpriserna riskerar att göra fler osäkra inför en flytt”, säger Marcus Svanberg. 

 


Chefsanalytikern: ”Inga goda PMI-siffror i höst”

Nordeas Susanne Spector om utvecklingen.

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.Foto:Jesper Frisk

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?