1515

Mattis: Alla måste betala sitt i Nato

Nato är fortsatt en "fundamental grundsten" för USA. Men alla medlemmar måste betala sin del, inskärper USA:s nye försvarsminister James Mattis på sitt första besök i Europa.
Tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg klev 66-årige James Mattis fram till journalisterna på plats i Nato-borgen i nordöstra Bryssel.

"Jag är här för att lyssna på mina kollegor och ha en öppen diskussion", sade Mattis och betonade att Nato fortsatt är en "fundamental grundsten" för USA.

Men samtidigt gäller det att alla ska vara med och betala. Nato har sedan länge en målsättning om att varje land ska ha en försvarsbudget motsvarande minst två procent av landets BNP, något som dock bara ett fåtal länder når upp till.

"Det är helt på sin plats och ett rimligt krav att alla som har god nytta av det bästa försvaret i världen, också bär sin rättmätiga andel av de nödvändiga utgifterna för att försvara friheten", sade Mattis på väg in till mötet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?