1515

Mattias Karlsson väljer kulturutskottet

SD:s Mattias Karlsson föredrar kulturutskottet om han fick välja ett utskott att sitta med i. Han ger tummen upp till ett Vikingamuseum och stödjer förslag som avskaffande av arbetsförmedling, slopat vinsttak i välfärden samt ett införande av en public service-grupp som ska jobba med den nationella sammanhållningen.

Foto:Amanda Lindgren

När SD:s Mattias Karlsson blir intervjuad av Di:s ledarskribent PM Nilsson i Almedalen får riksdagsledamoten ta ställning till en rad hypotetiska budgetförslag som en Moderatledd regering skulle kunna vilja ha stöd i från SD.

Ta bort värnskatten, inför fler jobbskatteavdrag, sänk entreprenörsskatten, lägg ner arbetsförmedlingen, slopa vinsttaken i välfärden, inför höjda straff, inför en public servicegrupp som ska jobba med den nationella sammanhållningen, inför betyg från årskurs fyra samt inför ordningsbetyg i skolan. Det är några av de förslag som SD:s Mattias Karlsson gärna skulle ställa sig bakom.

Även införandet av ett historiskt museum om Vikingatiden får tummen upp.

”Ja, tror jag skulle vara bra för besöksnäringen”, säger han.

På frågan vilket utskott Mattias Karlsson eller SD skulle föredra svarade han kulturutskottet.

”Det skulle vara rimligt, det är en viktig fråga för oss”.

Han tackar också gärna ja till viceordförandeposten i Europarådet samt i Nordiska rådet.

Men vem SD röstar på gällande statsministerkandidat är fortfarande oklart.

"Ska vi rösta aktivt på någon annan än Jimmie Åkesson måste det finns någon typ av utfästelse och garantier att det bedrivs en politik som leder till en konstruktiv samhällsutveckling för Sverige."

”Vi kan tänka oss allt möjligt. Det beror på vad alternativen är. Det politiska innehållet är det centrala", säger han.

Om alternativet ser kaotiskt ut?

"De kan jag tänka mig." 

Vi säger att ni röstar bort Löfven.

"Gärna för mig."

Mattias Karlsson poängterade att SD inte kommer att rösta emot en regering eller budget om politiken bedrivs på "ett konstruktivt sätt på en rad områden." 

"Det handlar främst om migrationspolitiken, sjukvårdspolitiken och lag och ordning. Men kommer vi fram till en gemensam politisk paketlösning som vi tycker är rimlig och bra och konstruktiv så kan vi stödja en borgerlig budget." 

I frågan om försvaret är M:s hypotetiska förslag att behålla S-regeringens alla bilaterala avtal med grannländerna, Storbritannien, USA och med Nato. Något Mattias Karlsson skriver under på.

"Något annat är nog svårt i nuläget. Frågan kring relationen med Nato ligger för långt fram i tiden för att vi ska kunna nå kompromisser och överenskommelser. "

Och när det gäller den laddade EU-frågan där toppar i näringslivet nyligen, i Dagens industri, uttryckte sin oro kring SD:s ställningstagande, svarar Mattias Karlsson att det inte är en fråga de ser i en eventuell regeringsförhandling.

"Vi kommer tjafsa väldigt mycket om det i opinionsbildande syfte. Ideologiskt är det ett centralt tema hos oss. Men det är inget vi räknar med ska komma upp i en regeringsförhandling. Ska Sverige omförhandla avtalen och ha en folkomröstning så småningom, då är det en folkomröstningsfråga, inget vi gör upp om."

Vad tycker ni om att det tillsätts en migrationsberedning där alla partier ska vara med och att det senast hösten 2019 läggs ett förslag om ny lagstiftning kring volymreglering?
"Det centrala blir vilka nivåer de ligger på. Migrationspolitiken är inte stram i dag. Det måste hända nya och andra saker som gör att volymer de facto går ner."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?