1515

Matteboken överlever när läromedlen blir digitala: ”Fortfarande stor efterfrågan”

Den klassiska läroboken blir allt ovanligare i svenska skolor, som är snålast i Norden på att investera i nya läromedel. 

”Det är många som inte har läromedel alls”, säger Ann Förberg, marknadschef på förlaget Natur & Kultur.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Det är just nu bråda tider på de svenska läromedelsförlagen när lärarna fyller på sina förråd av läromedel inför terminsstarten.

I fjol köpte svenska grund- och gymnasieskolor läromedel för drygt 960 miljoner kronor. Den vanliga läroboken stod för bara 32 procent av inköpen.

”Trenden är att det går mot digitalt, men det går inte i stora steg utan i en stadig takt”, säger Ann Förberg, marknadschef för läromedel på förlaget Natur & Kultur.

”Vi ser fortfarande stor efterfrågan på fysiska böcker”, fortsätter hon.

Läromedel som både är tryckta och digitala stod med 55 procent för den största delen av den totala försäljningen medan renodlade digitala läromedel hade 13 procent av marknaden.

”Vi ser att vår heldigitala försäljning växer snabbt på mellan- och högstadiet. Vi ser också att helt digitalt blir vanligare på gymnasiet”, säger Åsa Steholt Vernerson, vd på läromedelsförlaget Gleerups som är störst i Sverige på digitala läromedel.

Den klassiska läroboken har fortfarande en stark ställning på två platser i svenska skolan. Den finns i skolbänkarna på lågstadiet där eleverna behöver träna på att skriva och läsa. Då fyller boken fortfarande sin uppgift. 

”På lågstadiet är digitala läromedel ett komplement”, säger Åsa Steholt Vernerson.

Även i matematikundervisningen är det vanligt med skolböcker, även på högre nivåer som blivit mer och mer digitala. 

”I matematik är det fortfarande vanligt med tryckta böcker på högre stadier”, säger Åsa Steholt Vernerson på Skånebaserade Gleerups.

En elev i svenska grundskolan får varje år nya läromedel för i snitt 650 kronor, en siffra som varit relativt konstant i flera år. Det är betydligt lägre än i våra nordiska grannländer och mindre än en halv procent av en genomsnittlig skolpeng.

I Finland köper lärarna läromedel för 1.450 kronor per elev och år, i Norge är summan 1.050 kr.

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?