ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mats Persson gör liberal comeback trots missnöjet

  • Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni presenterar Mats Persson som ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna vid en pressträff på tisdagen. Foto: TT

Mats Persson gör comeback som ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna och han ska nu leda partiets förhandlingar med regeringen inför höstens budget.

Högst upp på Liberalernas kravlista står ökade resurser till rättsväsendet.

När Nyamko Sabuni tog över som partiledare i början av sommaren valde hon att omedelbart byta ut både partisekreteraren och gruppledaren.

Och ommöbleringen i den liberala partitoppen fortsätter och nu är det Mats Persson som lyfts fram som ny ekonomiskpolitisk talesperson.

Han stod på Nyamko Sabunis sida under vårens partiledarstrid och tillhörde tidigare den grupp i partiet som ville stoppa samarbetet med Socialdemokraterna.

Fram till i början av februari var han också ekonomiskpolitisk talesperson, men valde att lämna uppdraget eftersom han då inte ville företräda partiet i förhandlingarna med regeringen.

Men nu har han alltså tänkt om och är redo att ta sig an uppdraget på nytt.

”Vi har ett ansvar gentemot våra väljare att driva igenom borgerlig och liberal politik”, säger Mats Persson.

”Nu gäller det att gilla läget och spela bollen där den ligger”, fortsätter han.

Liberalernas byte av partiledare spelar också roll för det nya vägvalet och Mats Persson ser nya möjligheter för partiet under Nyamko Sabunis ledning.

”Hon är en väldigt tydlig och stridbar politiker, som jag uppskattar väldigt mycket”, säger han. 

Mats Persson kommer nu att leda budgetförhandlingarna med regeringen och det viktigaste kravet från Liberalerna är ökade satsningar på rättsväsendet. 

”Det handlar om tillskott i miljardklassen”, säger han och fortsätter:

”Det handlar om hela rättsväsendet: domstolar, kriminalvård, åklagare, tullverksamhet och så vidare.”

Liberalerna har sedan tidigare ett förslag på att höja polislönerna med 4.000 kronor i månaden och kravet på höjda löner är också något man driver i förhandlingarna med regeringen.

”Vi kommer att driva flera saker på rättsområdet och det är klart att polislöner är en del av det”, säger Mats Persson.

Förutom satsningarna på rättsväsendet efterlyser Liberalerna åtgärder för att förbättra företagens konkurrenskraft och Mats Persson pekar även ut skolan som ett prioriterat område.

Regeringen har lovat ett tillskott på 5 miljarder kronor per år till kommunerna, men enligt Mats Persson kan det behövas mer.

”Det kan man inte utesluta, för kommunsektorn är pressad av utvecklingen i välfärden”, säger han.

Mats Persson är riksdagsledamot och doktor i ekonomisk historia och har tidigare även varit skattepolitisk talesperson. Nyamko Sabuni beskriver honom som en mycket skicklig förhandlare.

”Jag är oerhört glad att Mats vill återinträda positionen som ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna”, säger hon.

Trots sitt tidigare motstånd mot Januariavtalet är Mats Persson inställd på att hålla fast vid samarbetet med regeringen, under förutsättning att Socialdemokraterna lever upp till sin del av avtalet.

Samtidigt betonar han att Liberalerna inte är ett stödparti till Socialdemokraterna. 

”Vi är i grund och botten ett borgerligt parti, vi är ett icke-socialistiskt parti och det är en viktig utgångspunkt. Men vi är också konstruktiva och vill göra Sverige bättre”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer