ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mats Årjes inför OS-beskedet: ”Det är väldigt nervöst”

  • Nerverna är på helspänn inför beskedet om Sverige ska få arrangera vinter-OS 2026. Foto: Henrik Montgomery/TT

När det bara återstår mindre än en skälvande timme till besked om Sverige ska arrangera vinter-OS är nerverna på helspänn i den svenska delegationen.

”Det är väldigt nervöst”, säger SOK:s ordförande Mats Årjes till Di.

Klockan 18 får hela världen veta om det är Sverige eller Italien som arrangerar vinter-OS 2026.

Alla presentationer är avklarade, nu återstår bara delegaternas sista tankepaus.

Dagens industri fick fatt i Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté SOK och avgående vd i Skistar, just innan beslutet offentliggörs.

Vad är känslan inför beskedet?
”Jag tycker det är väldigt ovisst. Det är otroligt många delegater från alla världens hörn.”

”Det kokar ned till i vilken utsträckning man är mogen eller intresserad av att prova något som inte bygger på statliga garantier. Det har vi ju inte, och jag kan inte tänka mig eller se att man skulle få det i vårt land. Medan Italien har ju…”

De kör vidare i gamla hjulspår?
”Ja, exakt”, säger Mats Årjes till Di.

Sveriges ansökan sker enligt de nya riktlinjer Internationella olympiska kommittén sagt ska gälla. Mer tonvikt ska ligga på uthållighet, framför allt finansiellt, där gamla exempel på anläggningar som står tomma efter avslutade spel skrämt rörelsen.

”Det är fortfarande förhållandevis nya förutsättningar för att ansöka och bli utvald. Den fråga som återstår, och det kommer vi att få ett svar på, är i vilken utsträckning som de egentligen anammar det de har sagt.”

Hur tycker du er presentation togs emot?
”Vi tycker att den togs emot positivt, men det är extremt svårt att stå på ett podium och se ned på en församling med drygt 100 personer varav drygt 80 får rösta, och bedöma vilket intryck man ger”, säger Mats Årjes.

”Vi har det vi har, och det vi inte har ser jag att vi skulle få väldigt svårt att nå fram till. Vi har inte statliga garantier, och det står vi för.”

Garant för spelen är i stället det svenska näringslivet, som skickat ned toppgarnityret till Lausanne.

Varför är det viktigt för näringslivet att Sverige får arrangera OS?
”Jag tror att det är av flera olika orsaker. Dels vill man vara med och kommunicera bilden av Sverige. Jag tror också att det här skulle kunna skapa kommersiella möjligheter för de bolag som har Sverige som bas eller ursprung. Jag tror inte att det är andra än kommersiella grunder som man utgår ifrån.”

Kan man se det som ett gigantiskt pr-evenemang för näringslivet?
”Ja, det tycker jag absolut. Idrotten är naturligtvis det helt centrala, men ett OS innebär så många fler möjligheter”, säger Mats Årjes

Vad händer i dig om Sverige förlorar?
”Att tävla om möjligheten att vinna men också om möjligheten att inte vinna, och då ska man hantera det på ett professionellt sätt.”

Och om Sverige skulle vinna?
”Då är det mycket jobb.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies