Annons

Mätning: Wilders i underläge

Trots bakslag ser premiärminister Mark Ruttes parti, VVD, ut att förbli Nederländernas största parti efter onsdagens val.
Men huvudmotståndaren Geert Wilders fortsätter kampen.
”Rutte är inte av med mig på länge än”, sa han på onsdagskvällen.

Geert Wilders och Mark Rutte
Geert Wilders och Mark RutteBild:AP

Den omstridda Geert Wilders EU- och islammotstånd och helgens diplomatiska bråk mellan Nederländerna och Turkiet höjde temperaturen ytterligare i slutspurten inför valet.
Valdeltagandet beräknas till 81 procent, jämfört med 74,6 procent 2012.
Många röstande ser ut att ha gynnat Nederländernas konservativa premiärminister Mark Rutte framför Geert Wilders.

Premiärminister Mark Ruttes VVD behåller enligt onsdagens preliminära prognoser ställningen som landets största parti även om partiet backar med en fjärdedel jämfört med det förra valet. VVD har ett försprång på 3 procentenheter eller tolv mandat före Geert Wilders Frihetsparti, PVV. Det visar en mätning från opinionsinstitutet Ipsos.

Enligt prognosen ligger PVV jämsides med kristdemokratiska CDA och liberala D66, som har profilerat sig just på motstånd mot Geert Wilders politik. Arbetarpartiet, som har regerat tillsammans med VVD, gör ett katastrofval och förlorar tre fjärdedelar av stödet jämfört med 2012. Valets stora vinnare ser ut att bli det Grön vänster, som preliminärt ökar från fyra till 16 mandat.

Totalt väntas sex partier komma in på mellan 14 och 31 mandat. Det bäddar för besvärliga koalitionsförhandlingar för att nå en majoritet på 76 av de 150 mandaten i underhuset.
Bland vinnarna finns även Äldrepartiet 50+, som ser ut att öka från två till fyra mandat. Partiet har bland annat gått till val på att stoppa höjningen av pensionsåldern.

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen väntas ett hyggligt säkert valresultat.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera