Mätning: Försumbart antal användare har lämnat Facebook

Skandaler, kampanjer och braskande rubriker till trots – stormen kring Facebook ser ut att knappt blivit en stilla västanfläkt av användarflykt. Enligt en ny mätning har försvinnande få lämnat nätverket.

Foto:Jeff Chiu

Efter Cambridge Analytica-skandalen, där användardata om upp till 87 miljoner Facebook FB 0% Dagens utveckling -användare kom i fel händer, restes frågetecken om social medie-jättens affärsmodell. En farhåga i kölvattnet av skandalen har också varit vad avslöjandena skulle kunna innebära för användartillväxten. I en mängd opinionsundersökningar har användarnas bristande förtroende manifesterats. 

I slutet av mars presenterade exempelvis Novus en undersökning enligt vilken var tredje svensk övervägt att lämna det sociala nätverket.

Men nu kommer en mätning som indikerar att stormen kring Facebook inte ens hade märkts i ett vattenglas sett till användarflykt. Researchföretaget Like Folio, som räknar mentions på Twitter, kan konstatera att antalet personer som twittrar om att de har raderat sitt Facebook-konto, ökade till som mest 5.000 jämfört med några hundra en normal dag. Det var den 21 mars. Sedan dess är antalet mentions med likalydande innehåll i kraftigt avtagande, vilket enligt Like Folio är ett säkert tecken på att ökningen av raderade abonnemang är ett kortlivat fenomen. I förra veckan, när Mark Zuckerberg vittnade inför kongressen, räknade Like Folio till mellan 1.000 och 2.000 mentions per dag.

”Det är ingen betydelsefull trend. Det är en tredjedel av det bakslag som Snap såg efter sitt ändrade gränssnitt", säger Like Folios Andy Swan till Market Watch.

Hans Kullin, sociala medier-expert och ansvarig för sociala medier inom Barncancerfonden, är inte alls förvånad över den bleka utväxlingen av #deletefacebook.

"Folk har sagt i flera år att de ska hoppa av Facebook, men gör det inte ändå. Det jag känner tydligast är att Facebook blivit en så viktig kanal att hålla kontakten med vänner att vi är beredda att offra ganska mycket och släppa ifrån oss data om oss själva", säger han.

Att enskilda kändisar, som Elon Musk och Steve Wozniak, tar tydlig ställning mot Facebook har en tendens att få genomslag i medierna, men effekten stannar där, menar han.

Enligt Kullin finns det däremot en möjlighet att användarnas eventuella olust efter Cambrige Analytica-skandalen leder till att man använder Facebook mindre ofta.

"Det i sin tur är en fara för oss som använder Facebook som ett sätt att nå ut och också för att samla in pengar och gåvor", säger Hans Kullin.

Den 25 april, i samband med kvartalsrapporten, redovisar Facebook siffran över antalet månatliga aktiva användare under första kvartalet i år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?