1515

Matleverans direkt till kylen testas i USA

Matkassar levererade till bostaden är inget nytt — men i USA kan kunden nu dessutom få varorna uppackade rakt in i skafferiet och kylskåpet utan att någon är hemma, rapporterar CNN.

Det är butikskedjan Walmart som tar idén med färdiga matkassar ett steg längre. Konceptet är skapat i samarbete med säkerhetsföretaget August, som har tagit fram elektroniska dörrlås som styrs genom kundens mobiltelefon.

Om ingen är hemma när varorna ska levereras kan budet komma in i bostaden genom att kunden aktiverar en engångskod i mobilen som öppnar dörren. Appen fungerar också som en slags porttelefon i mobilen, där kunden kan följa vad som händer både utanför dörren och inne i bostaden genom installerade kameror.

Augusts vd Jason Johnson säger att han är säker på att idén kommer att bli en succé, även om många kanske känner en viss tvekan inför att släppa in främlingar i sitt hem.

"Vi måste bygga upp ett förtroende hos kunden. I början är man kanske lite nervös. Men har man testat det en eller två gånger kommer man definitivt att vilja göra det igen", säger han till CNN.

För att lindra initial skepsis försäkrar man att de anställda som kör ut varorna får genomgå noggranna bakgrundskontroller, och de har också godkänt att bli filmade. Walmarts talesperson Ravi Jariwala pekar också på att människor redan i dag åker bil med vilt främmande personer genom taxitjänsten Uber och hyr ut sina bostäder genom Airbnb.

Konceptet ska nu börja testas i Silicon Valley i Kalifornien, men än så länge finns inga planer på att utöka det till hela USA.

I Sverige har Postnord liknande planer i samarbete med låstillverkaren Assa Abloy. I våras inleddes ett pilotprojekt med paket som levereras innanför dörren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?