1515

Mathems vd: Vi har blivit en samhällsfunktion

Johan Lagercrantz är ny vd på Mathem, men arbetar deltid som bonde. När allt fler arbetar hemifrån i spåret av coronapandemin har behovet av hemleveranser ökat kraftigt.

Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

Hur har er verksamhet påverkats av att så många arbetar hemma under senaste tiden? 
”På ett sätt känns det som att vi gått från att vara ett vanligt företag till en samhällsfunktion som förser Sverige med mat. Efterfrågan hos Mathem har ökat kraftigt.” 

Hur gör ni då?
”Vi gör allt vi kan för att möta den på bästa sätt. Hygien är alltid viktig för oss och våra kunder. När en frukt eller grönsak plockas på Mathem rörs den av en person, i en vanlig butik är motsva­rande siffra cirka 15–20 personer.” 

Vad fick dig att tacka ja till jobbet som vd för Mathem?
”Det är en väldigt spännande bransch, en kombination mellan e-handel, tech och en fysisk produkt. Mat i sig handlar om nöje, intresse, hållbarhet och ekonomi. Den näst största utgiften för en familj, efter bostad, är mat.”

Vad finns i din egen matkasse?
”Mycket frukt och grönt, men också kakor och ­godis. Jag driver ett lantbruk utanför Eskilstuna med min bror och hans fru, så jag äter kött men behöver inte köpa det.”

Varför driver du ett lantbruk?
”Min brors fru har haft gården i familjen länge och vi tog över den för ett par år sedan. Jag har alltid varit intresserad av lantbruk, så vi ut­vidgade det och säljer nu kravcertifierat kött. En helg i månaden har jag ladugårdstjänst.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela huvudrollen?
”Min son Hugo, han är bra på att spela teater.”

Du ska skapa en profil på en dejtingsajt. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Naturintresserad, tävlingsriktad, positiv, ­osocial, månskensbonde – det vill säga en person som ­bedriver lantbruk enbart på fritid.”

Vilken är din största extravagans?
”Bra mat.”

Vad är du riktigt bra på? 
”Jag är väldigt bra på att sova, jag kan somna överallt. Sedan tycker jag att jag är bra på fotboll. Jag och min son spelar i Näshulta som spelar i division sex. Han är yngst och jag är typ äldst i laget.”

Vilken är din märkligaste egenhet?
”Jag går upp och äter på nätterna. Det är inte så att jag ställer mig och lagar en lasagne, men det blir kanske ett kex, en bulle eller en frukt. Jag har gjort det sedan jag var tonåring, jag vaknar alltid mellan klockan 03.00 och 04.00.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?
”Farmen tittar jag på ibland i veckorna när jag bor jag i Stockholm. Det brukar vara det som går på tv vid den tiden när jag kommer hem.”

Vilka uttryck använder du för mycket?
”Jag försöker att inte använda det, men det är ”var ska sleven vara om inte i grytan?”. Det är när folk småskryter om att de varit på en fin restaurang eller ett resemål, då brukar jag retas lite om att de är på helt rätt ställe. Men det är kul en gång, sedan kanske det ska används mer sparsamt.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När de tar sig själv på för stort allvar.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar? 
”Det mesta.”

När får du ångest?
”Jag har inte haft ångest på det sättet. Men jag kan tycka att det är jobbigt med de globala trenderna vi ser, som klimatförändringar. Det kan ­kännas hopplöst ibland.”

Hur hanterar du det?
”Det är svårt. Man gör ju vissa val, köper grön el och källsorterar. Samtidigt reser vi en del, vår ­äldsta dotter pluggar på universitet i USA. Jag gör egentligen inte så mycket uppoffringar på riktigt. Samtidigt vet jag inte vad jag skulle kunna göra.” 

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?
”Går och lägger mig tidigt.”

Vad hos dig själv tycker du minst om? 
”Ibland kan jag reagera lite starkt och snabbt ­hemma, i efterhand kan jag känna att jag över­reagerade. Det är ofta över saker som att barnen inte plockat in tallriken i diskmaskinen.”

Din sista måltid – vad väljer du?
”En skaldjursplatå och en öl.”

Vad tror du händer efter döden?
”Absolut ingenting.”

Till sist: Vad gör du i helgen?
”Har ladugårdstjänst på gården.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?