Annons

Mat är vägen in i arbete – brand stoppar inte integrationsprojekt

Hos Yalla Rinkeby integreras kvinnor i arbetslivet genom matlagning. I höstas slog de upp portarna till en lunchbutik på Söder – men en brand kunde ha raserat allt.
”Vi gick miste om nästan allt, utifrån det har vi ändå gjort det bra”, säger Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhetsledare för Yalla Rinkeby.

Sunia Sarik, Khadeja Osman Abdu, Roshna Fares Mahmoud och Sahra Hassan Said arbetar på Yalla Rinkeby.
Sunia Sarik, Khadeja Osman Abdu, Roshna Fares Mahmoud och Sahra Hassan Said arbetar på Yalla Rinkeby.Foto:Joey Abrait

Catering-verksamheten i Rinkeby startades 2017, efter inspiration från Yalla-trappan i Malmö. Här får utlandsfödda kvinnor en första möjlighet att komma in i arbetslivet genom att göra det de är bäst på.

”När man började med det här och frågade kvinnorna vad de bra på sa de flesta att det var mat”, säger Aleksandra Wasso Hägglund.

”De flesta kvinnor som är här har ingen rejäl arbetslivserfarenhet, men de har livserfarenheter. Maten är en stor del.”, fortsätter Åsa Eriksson, handledare och kooperativt ansvarig.

I augusti förra året brann Yalla Rinkebys dåvarande lokal ned till grunden. I oktober flyttade de in i nya lokaler, men möjligheterna där är begränsade.

”Vi har varit tvungna att göra avkall på rätt mycket, för det är mycket mindre lokaler. Förhoppningsvis kan vi få större lokaler på sikt, men det har påverkat oss väldigt mycket.”

Det är nämligen inte bara matlagning som är målet för Yalla Rinkeby. De har en sömnadsverksamhet, om än i något mindre skala efter branden. Dessutom finns förhoppningar om att verksamheten ska omfatta städning och lokalvård i framtiden.

”Kvinnorna får känna att de gör ett riktigt arbete. De gör det dessutom tillsammans med andra kvinnor, som befunnit sig i samma situation”, säger Åsa Eriksson.

Roshna Fares Mahmoud är en av kvinnorna som arbetar för Yalla Rinkeby. Hon kom dit med hjälp av Arbetsförmedlingen och stadsdelsförvaltningen, och trivs mycket bra.

”Jag tycker jättemycket om det. Hemma är jag också mycket i köket, men här finns mat från alla länder”, säger hon.

Det är hennes första jobb i Sverige. Och även om hon vill fortsätta jobba med mat är kontakten och gemenskapen med de andra kvinnorna minst lika viktig.

”Det är jätteroligt. Vi pratar och skrattar tillsammans. Här pratar alla svenska med varandra, och jag vill fortsätta lära mig svenska.”

I höstas klev en liten del av Rinkeby in i Stockholms innerstad, närmare bestämt på Södermalm. Catering-verksamheten kompletterades med en lunchrestaurang och fler fick upp ögonen för dem.

”Det har gått relativt bra. Vi hade kunder från att vi slog upp dörrarna, men nu är det väldigt kämpigt på grund av coronapandemin”, säger Aleksandra Wasso Hägglund.

På sätt och vis är Yalla Rinkeby inte heller som andra integrationsprojekt. Man har planer på att expandera ytterligare och talar om att växa organiskt.

”Vi vill inte ha allmosor eller att man ska tycka synd om oss. Med oss ska man göra affärer och känna att man fått det maximala av oss. Det är högst kommersiellt på så vis.”

Och även om en expansion kan vara krävande, både ekonomiskt och organisatoriskt, är förutsättningarna för att fortsätta växa goda.

”Då ska vi ha partnerskap med det offentliga och med näringslivet, för att säkerställa att vi klarar det. Vi är idéburna och föränderliga. Vi har ett syfte, men hur vi uppnår det förändras hela tiden. Jag tror inte att vår problematik är brist på idéer.”

”Vi ska inte låsa oss vid att göra som vi alltid har gjort”, fyller Åsa Eriksson i.

För att integrationen i Sverige ska fungera tror hon att samverkan är ett nyckelord. Hon får medhåll av Aleksandra Wasso Hägglund, som dessutom tror att det krävs långsiktigt och sektorsöverskridande arbete.

”På en plats som den här, med goda förutsättningar och samarbeten, tror jag att vi kan skapa flera hundra jobb. Tanken om att alla måste älska sitt jobb förbryllar mig lite. Det ska räcka med att man gillar det, kommer i tid och gör jobbet väl”, säger hon.

I samband med coronakrisen och den växande arbetslösheten den medför är hon dock orolig för att utlandsfödda personer glöms bort.

”Man fokuserar på de grupper som förlorat sitt arbete nu. Men det är viktigt att komma ihåg att de som hade det svårt på den reguljära arbetsmarknaden tidigare, kommer få det ännu svårare nu.”

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?