Hoppa till innehållet

Annons

Mästerkocken hittade hem på ön: ”Ett ambassadörskap”

VISBY. Från byggmästare till mästerkock – Gabriel Jonsson har hittat hem på Gotland, där han förenar sina två största passioner i livet. 

”Jag använder samma tänk både när jag snickrar och lagar mat”, säger han.

Gabriel Jonsson, snickaren som vann ”Sveriges Mästerkock” 2019.
Gabriel Jonsson, snickaren som vann ”Sveriges Mästerkock” 2019.Foto:Johfors productions

Eftermiddagsljuset stryker över fasaden på en kalkstensbelagd gård 20 minuter från Visby, en gård som Gabriel Jonsson sedan ett par år tillbaka kallar hem.

”Jag och min flickvän upptäckte Gotland under en semester för sex år sedan och förälskade oss i ön. Vi skämtade om att flytta dit, men i dag är det ju faktiskt precis det vi gjort”, säger han.

Efter att 2019 ha komponerat ihop den trerättersmeny (hummersoppa, oxfilé provençale samt brownie med vanilj- och vit chokladglass, violsnö och hallonsås) som gav honom segern i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” har det mesta i hans karriär gått i en rasande fart.

”Segern öppnade dörrar som gjort att jag kan jobba med mat på heltid. Idag driver jag en Youtubekanal där jag lagar mat, håller i matlagningsevent och programleder i olika sammanhang”, berättar han.

När Gabriel Jonsson för fyra år sedan slog igenom som kock i tv-rutan drev han ett byggbolag och nischade in sig på träkonstruktioner. Han samarbetade med en husleverantör på Gotland och besökte ön fem-sex gånger per år. 

”Jag älskade det jag såg, året runt. Det var anledningen till att vi började leta efter klassiska, gamla gotländska kalkstensgårdar som inte var sönderrenoverade och helst inte längre än så långt från Visby. När vi väl hittade rätt var det inget att tveka på”, säger han.

Tack vare flytten till gården har Gabriel Jonsson fått tillfälle att sy ihop sina två största kunskapsområden – mat och snickeri. 

”Från början var tanken att jag skulle renovera i tre månader, men jag valde att filma och dokumentera processen på min Youtube-kanal. Jag har alltid tyckt att matlagning och renovering påminner om varandra på många sätt. 

Redan när Gabriel Jonsson skulle söka in till gymnasiet var valet mellan restaurang och bygg långt ifrån givet. 

”Jag valde bygg, men lockades mer och mer av matlagning och skapandet av en måltid. Med byggprocesser tar det så lång tid från start till mål och mycket kan gå fel på vägen. Matlagning ger snabbare reaktioner och direkt respons från gäster. Jag uppskattar kombinationen.”

Gabriel Jonsson i samband med vinsten i ”Sveriges Mästerkock” 2019. Här på bild men sin rätt av råddjurssadel och kroppkakor.
Gabriel Jonsson i samband med vinsten i ”Sveriges Mästerkock” 2019. Här på bild men sin rätt av råddjurssadel och kroppkakor.Foto:Janerik Henriksson/TT

Företagsnamnet Ett gott land är en vidareutveckling av Gabriel Jonsson förra Instagram-konto som hette Gott på Gotland, där han delade med sig av restaurang- och matupplevelser på ön. 

”När jag skulle delta i ”Sveriges Mästerkock” kände jag att jag ville bredda konceptet. Jag hade tankar på att resa runt i Sverige, Norden och världen för att göra inslag från olika platser. Då tänkte jag att ’Ett gott land’ skulle passa. Gotland stavades på gammalsvenska med två ’t’, så jag behöll en del av ursprungsnamnet. ’Ett gott land’ kan ju också vara var som helst.”

Enligt Gabriel Jonsson har Gotland ett unikt skafferi jämfört med andra delar av Norden.

”Jag vill hylla det och det blir på sätt och vis ett ambassadörskap för Gotland. Men det var inte tanken från början när jag skrev mattips, utan jag ville sprida kunskapen om allt Gotland har att erbjuda.”

På sin Youtube-kanal lagar Gabriel Jonsson fortfarande mat. Parallellt med det säljer han också köks- och friluftsartiklar under eget märke. Bland annat lanserar han en serie inom pizzasegmentet inom några månader. Men framför allt är målet att utveckla gården. 

”Vi började med att renovera flygeln, som har två sovrum, kök och badrum. Där planerar jag små event och uthyrning i sommar. Sedan drömmer vi om att ta tag i det gamla ’hönshuset’, ett vackert hus med fin utsikt över ängarna. Där vill vi skapa ett större studiokök i ett orangeri och fem-sex övernattningsrum.”

”Man jagar klorofyll hela jädra tiden”, säger Gabriel Jonsson om att laga säsongsbaserad mat på Gotland.
”Man jagar klorofyll hela jädra tiden”, säger Gabriel Jonsson om att laga säsongsbaserad mat på Gotland.Foto:Johfors productions

Tanken, berättar Gabriel Jonsson, är att erbjuda hela paketet som en fullservicetjänst, med boende, mat och olika paket. 

”Till exempel ska man kunna boka in mig som kock eller ha matlagningsaktiviteter tillsammans baserat på en meny jag har skapat och förberett.”

Gabriel Jonssons matlagningsfilosofi bygger på nordiska och helst svenska råvaror, där han försöker hålla mig till säsongens produkter. 

”Det är en utmaning. Det är inte skitkul att laga mat i januari, februari och mars innan allt börjar växa. Man jagar klorofyll hela jädra tiden, haha. Vi planerar att börja odla själva och har precis byggt odlingslådor. Vi kommer att odla basråvaror som lök, morötter, tomater, potatis, örter och bär, till exempel jordgubbar, samt utnyttja det som finns på gården.”

Och du kommer fortsätta laga mat framför kameran?
”Absolut, och det är inte så svårt som man kanske tror. Eftersom jag redigerar och klipper mina egna videor har jag fått en känsla för hur jag ska stå framför kameran och vad som är smidigast att redigera för att få till en bra slutprodukt. Idag är jag mycket tryggare framför kameran. I mina första videor var jag kanske lite tråkig och stel, men nu öppnar jag upp mer och låter tittarna följa med in i mitt hem eller var jag än befinner mig.”

Innehåll från Saft ABAnnons

Saft AB breddar sina batteritjänster genom dotterbolaget Oskvolt

Daniel Nilsson leder Oskvolt service expansion.
Daniel Nilsson leder Oskvolt service expansion.

Saft AB, ett globalt ledande batteriföretag med över 100 års erfarenhet, breddar sina tjänster genom dotterbolaget Oskvolt. Med fokus på innovativ, säker och pålitlig batteriteknologi vill Saft och Oskvolt hjälpa företag att maximera nyttan av sina batteriinvesteringar och möta den ökade efterfrågan på batteriservice.

Saft har länge varit känt för sina högpresterande batterier, som används inom en rad olika industrier och applikationer, från säkerhetsapplikationer och reservkraft till framdrivning på land, till sjöss, i luften och i rymden. Med dotterbolaget Oskvolt tar företaget sin långa erfarenhet av batterier och batteriservice till externa kunder, för att möta det växande behovet av batteriunderhåll och service.

– Vi förstår att det finns ett ökat behov av batterier och olika typer av applikationer. Med vår långa erfarenhet från batteriproducenter och överflöd av kompetens vill vi dela med oss av detta till resten av marknaden, säger en talesperson för Saft.

Från Asien till Sverige

Oskvolt började som ett svar på ett kundönskemål från Asien, där kunder efterfrågade ackrediterade metoder för batteriprovning och certifiering av batterier. Saft insåg att de hade kompetensen för att möta dessa krav även i Sverige och ackrediterade sig själva, vilket ledde till skapandet av Oskvolt.

Besök Saft här

Med sitt ursprung i batteriproducentvärlden har Oskvolt en unik insikt i servicevärlden. Företaget erbjuder kunnig och dedikerad personal som kan garantera maximal nytta av kundernas batteriinvesteringar, vilket ger en extra säkerhet för företag som vill säkerställa att deras batterier är pålitliga och välfungerande.

– Batterier som inte servas är en dålig investering. De behöver underhållas för att vara pålitliga och fungera när de behövs, förklarar Oskvolts talesperson.

Oskvolt erbjuder service för allt från små batterier till stora containrar fulla av backup- eller balanseringsbatterier, vilket visar på bredden i deras tjänsteutbud. Bland deras kunder finns underleverantörer till transportindustrin, såsom tåg- och båttillverkare, samt serverhallar där Sverige utmärker sig.

Besök Oskvolt här 

För att klara den pågående energiomställningen krävs batterier i allt större utsträckning. Genom att erbjuda batteriservice genom Oskvolt kan Saft och dess kunder bidra till en mer hållbar och pålitlig batterianvändning.

Om Saft & Oskvolt:
SAFT AB ingår i den franska koncernen SAFT SA under divisionen Industry, Mobility & Infrastructure. Med ca 500 anställda är SAFT AB en betydande del av koncernens ca 4000 anställda. Oskvolt är ett dotterbolag till Saft AB som fokuserar på ackrediterade prover och batteri underhåll.

Mer från Saft AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Saft AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera