Eftermiddagsljuset stryker över fasaden på en kalkstensbelagd gård 20 minuter från Visby, en gård som Gabriel Jonsson sedan ett par år tillbaka kallar hem.
”Jag och min flickvän upptäckte Gotland under en semester för sex år sedan och förälskade oss i ön. Vi skämtade om att flytta dit, men i dag är det ju faktiskt precis det vi gjort”, säger han.
Efter att 2019 ha komponerat ihop den trerättersmeny (hummersoppa, oxfilé provençale samt brownie med vanilj- och vit chokladglass, violsnö och hallonsås) som gav honom segern i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” har det mesta i hans karriär gått i en rasande fart.
”Segern öppnade dörrar som gjort att jag kan jobba med mat på heltid. Idag driver jag en Youtubekanal där jag lagar mat, håller i matlagningsevent och programleder i olika sammanhang”, berättar han.
När Gabriel Jonsson för fyra år sedan slog igenom som kock i tv-rutan drev han ett byggbolag och nischade in sig på träkonstruktioner. Han samarbetade med en husleverantör på Gotland och besökte ön fem-sex gånger per år.
”Jag älskade det jag såg, året runt. Det var anledningen till att vi började leta efter klassiska, gamla gotländska kalkstensgårdar som inte var sönderrenoverade och helst inte längre än så långt från Visby. När vi väl hittade rätt var det inget att tveka på”, säger han.
Tack vare flytten till gården har Gabriel Jonsson fått tillfälle att sy ihop sina två största kunskapsområden – mat och snickeri.
”Från början var tanken att jag skulle renovera i tre månader, men jag valde att filma och dokumentera processen på min Youtube-kanal. Jag har alltid tyckt att matlagning och renovering påminner om varandra på många sätt.
Redan när Gabriel Jonsson skulle söka in till gymnasiet var valet mellan restaurang och bygg långt ifrån givet.
”Jag valde bygg, men lockades mer och mer av matlagning och skapandet av en måltid. Med byggprocesser tar det så lång tid från start till mål och mycket kan gå fel på vägen. Matlagning ger snabbare reaktioner och direkt respons från gäster. Jag uppskattar kombinationen.”

Företagsnamnet Ett gott land är en vidareutveckling av Gabriel Jonsson förra Instagram-konto som hette Gott på Gotland, där han delade med sig av restaurang- och matupplevelser på ön.
”När jag skulle delta i ”Sveriges Mästerkock” kände jag att jag ville bredda konceptet. Jag hade tankar på att resa runt i Sverige, Norden och världen för att göra inslag från olika platser. Då tänkte jag att ’Ett gott land’ skulle passa. Gotland stavades på gammalsvenska med två ’t’, så jag behöll en del av ursprungsnamnet. ’Ett gott land’ kan ju också vara var som helst.”
Enligt Gabriel Jonsson har Gotland ett unikt skafferi jämfört med andra delar av Norden.
”Jag vill hylla det och det blir på sätt och vis ett ambassadörskap för Gotland. Men det var inte tanken från början när jag skrev mattips, utan jag ville sprida kunskapen om allt Gotland har att erbjuda.”
På sin Youtube-kanal lagar Gabriel Jonsson fortfarande mat. Parallellt med det säljer han också köks- och friluftsartiklar under eget märke. Bland annat lanserar han en serie inom pizzasegmentet inom några månader. Men framför allt är målet att utveckla gården.
”Vi började med att renovera flygeln, som har två sovrum, kök och badrum. Där planerar jag små event och uthyrning i sommar. Sedan drömmer vi om att ta tag i det gamla ’hönshuset’, ett vackert hus med fin utsikt över ängarna. Där vill vi skapa ett större studiokök i ett orangeri och fem-sex övernattningsrum.”

Tanken, berättar Gabriel Jonsson, är att erbjuda hela paketet som en fullservicetjänst, med boende, mat och olika paket.
”Till exempel ska man kunna boka in mig som kock eller ha matlagningsaktiviteter tillsammans baserat på en meny jag har skapat och förberett.”
Gabriel Jonssons matlagningsfilosofi bygger på nordiska och helst svenska råvaror, där han försöker hålla mig till säsongens produkter.
”Det är en utmaning. Det är inte skitkul att laga mat i januari, februari och mars innan allt börjar växa. Man jagar klorofyll hela jädra tiden, haha. Vi planerar att börja odla själva och har precis byggt odlingslådor. Vi kommer att odla basråvaror som lök, morötter, tomater, potatis, örter och bär, till exempel jordgubbar, samt utnyttja det som finns på gården.”
Och du kommer fortsätta laga mat framför kameran?
”Absolut, och det är inte så svårt som man kanske tror. Eftersom jag redigerar och klipper mina egna videor har jag fått en känsla för hur jag ska stå framför kameran och vad som är smidigast att redigera för att få till en bra slutprodukt. Idag är jag mycket tryggare framför kameran. I mina första videor var jag kanske lite tråkig och stel, men nu öppnar jag upp mer och låter tittarna följa med in i mitt hem eller var jag än befinner mig.”