1515

Mästargasell öppnar nytt mitt i krisen – ölfantaster får träffas på avstånd

JONSERED. Sveriges snabbast växande hantverksbryggeri Poppels Bryggeri med vd Mats Wahlström trotsar krisen och öppnar restaurang med stöd av sina 3500 entusiastiska aktieägare. Samtidigt som man får tvärbromsa exportsatsningen på den kinesiska ölmarknaden.

Sveriges snabbast växande hantverksbryggeri Poppels Bryggeri med vd Mats Wahlström trotsar covid-19 och öppnar restaurang med stöd av sina 3500 entusiastiska aktieägare.
Sveriges snabbast växande hantverksbryggeri Poppels Bryggeri med vd Mats Wahlström trotsar covid-19 och öppnar restaurang med stöd av sina 3500 entusiastiska aktieägare.Foto:Magnus Gotander
Köksmästare och ägare Mats Wahlström.
Köksmästare och ägare Mats Wahlström.Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget
Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget
Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget
Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget
Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget
Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget
Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget

Sveriges snabbast växande hantverksbryggeri Poppels Bryggeri med vd Mats Wahlström trotsar covid-19 och öppnar restaurang med stöd av sina 3500 entusiastiska aktieägare.

Samtidigt som man får tvärbromsa exportsatsningen på den kinesiska ölmarknaden.

”Det är ett känslomässigt beslut att öppna restaurangen mitt i branschens värsta tid någonsin. Vårt team lett av bryggmästare Daniel Granath och köksmästare Darius Wulff har arbetat länge och dedikerat med konceptet för Poppels Öl & Mat så om vi inte kör nu kommer teamet upplösas och vi måste börja om igen när läget ser bättre ut”, säger Mats Wahlström, vd för hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri.

Mats Wahlström ser också fördelar med att det blir en slags mjukstart.

”Dels visar vi att vi tror på restaurangbranschens långsiktiga överlevnad och dels att teamet som arbetar med vårt restaurangkoncept får tid på sig att kvalitetssäkra alla processer så när folk får gå ut i full skala igen rullar allt smidigt i kök och servering”, säger han.

Planerna att öppna restaurang har funnits i ett par år och beslutet växte fram tack vare förfrågningar från kunder som ville besöka bryggeriet och företag som ville anordna företagsevent här.

”Om vi skulle satsa så ville vi skapa en destinationsrestaurang för både ölentusiaster och matälskare”, säger Mats Wahlström.

Det betyder att Poppels öl matchas med olika maträtter för att förstärka smakupplevelsen men restauranggästerna bjuds också möjligheten att testa ölsorter framtagna enbart för att matcha den mat som serveras i restaurangen.

Restaurangen är öppen fredag och lördag för allmänheten och veckodagarna är vikta för företagsbokningar.

På grund av risker för smittspridning av covid-19 har man bland annat ändrat i algoritmen i det digitala bordbokningssystemet.

”Det betyder att restaurangen blir snabbare fullbokad eftersom kapaciteten minskat när vi tar hänsyn till kraven på att hålla folk på avstånd för att minska spridningen av covid-19”, säger Mats Wahlström.

”I bryggeribranschen är vi vana att efterleva myndigheternas regelverk så det är självklart för oss att i dessa tider följa alla riktlinjer från Folkhälsomyndigheten när det gäller hygien och avstånd.”

Poppels Bryggeri är Sveriges näst största hantverksbryggeri efter Oppigårds. I fjol producerade Poppels 1,2 miljoner liter öl varav 80 procent såldes till Systembolaget.

Det är en ökning med 50 procent sedan Di besökte bryggeriet för två år sedan. Då hade bolaget för första gången utsetts till ett snabbväxande Gasellföretag. Sedan dess har man fått ytterligare två Gasellutmärkelser och kan därför också titulera sig Mästargasell. 

”Vi har växt snabbare än planerat och vågat hoppas på.”

En viktig del i bolagets fortsatta tillväxt är exportmarknaden. I dag står exporten till 49 länder för 10 procent av omsättningen men den andelen vill man öka till 20-30 procent. 

När covid-19 slog till var Mats Wahlström därför på plats i Shanghai i Kina för att lansera Poppels öl lagom till det kinesiska nyåret.

”I ett år hade vi planerat satsningen tillsammans med en kinesisk distributör. Jag var i Shanghai, långt från Wuhan, i slutet av december för att vara med vid lanseringen. Den kom av sig när landet stängde ner. Vi fick avbryta och åka hem”, berättar Mats Wahlström. 

”Vi får se om vår samarbetspartner vill göra ett nytt försök längre fram.”

Poppels som 2012 startades som en hobbyverksamhet av 15 ölintresserade kompisar valde i fjol att bredda ägandet i bolaget genom en crowdfunding när man behövde kapital för att investera i mer kapacitet i bryggeriet. Bolaget fick därmed 3 500 nya aktieägare som hoppas på en notering i framtiden.

”Nyemissionen blev rejält övertecknad. Vi kunde ha tagit in 46 miljoner, men stannade vid 18 miljoner. Vi har fantastiskt hängivna kunder och aktieägare som gillar det vi gör och stöttar oss.”

I nuläget har man därför god likviditet.

”Vi har köpt på oss extra råvaror för att säkra våra leveranser framöver. Och är glada att ha en stor och stabil kund som Systembolaget i dessa osäkra tider”, säger Mats Wahlström.

 


Innehåll från Stockholm Corporate FinanceAnnons

Hållbar finansiell rådgivning skapar långsiktighet

Från vänster Axel Enström, Daniel Hofmann, Otto Rydbeck.
Från vänster Axel Enström, Daniel Hofmann, Otto Rydbeck.

Hållbarhet kanske inte är det ord man i första hand förknippar med corporate finance. Men om det kopplas till att använda fingertoppskänsla, spetskompetens och stora nätverk för att hitta relevanta bolag och rätt investerare med ett långsiktigt perspektiv skapas en hållbar finansiell kedja till nytta för både bolag och investerare. 

– Vi har ett större fokus, än många av våra konkurrenter, på kvalitativ finansiell rådgivning för att skapa en långsiktigt hållbar affär. Vi vill se till att ge våra bolagskunder de bästa förutsättningarna för att skapa värde över tid. En kapitalanskaffning eller ägarförändring handlar inte bara om att få in pengar, utan det är lika viktigt är att få in rätt ägare med ett långsiktigt perspektiv och att förstå klientens finansiella resa framåt. Det är att jobba på ett hållbart sätt tycker vi, säger Otto Rydbeck, VD och partner på Stockholm Corporate Finance.

Stockholm Corporate Finance, som funnits sedan 2005, består idag av 20 medarbetare med en lång erfarenhet av finansiell rådgivning. 

– Det är medarbetarna som gör Stockholm Corporate Finance och vi har under de senaste åren delvis genomgått ett generationsskifte. Vi har utökat vår specialistkompetens som finansiell rådgivare och har på branschnivå byggt upp ett unikt nätverk av investerare, berättar Axel Enström, vVD och partner.

Många av medarbetarna på Stockholm Corporate Finance har själva tidigare varit entreprenörer, haft ledande positioner inom kapitalmarknaden eller i börsbolag. 

– Våra kunder kan dra nytta av all den erfarenhet och kreativitet som finns i firman för att på bästa sätt kapitalisera sina bolag med ett långsiktigt mål. Det har gjort att vi reser någonstans i snitt runt miljarden per år och haft en viktad snittavkastning på över 100 procent på de listade transaktioner som genomfördes under 2020, säger Daniel Hofmann, partner.

Under 2020 hjälpte Stockholm Corporate Finance bland annat Lohilo, ett uppmärksammat food tech-bolag, Dynamic Code som gör diagnostiska självtester baserade på DNA-teknik, och Single Technologies, ett bolag med banbrytande teknologi för DNA-sekvenser, med kapitalanskaffning. 

– Vi fokuserar på noterade bolag, men tack vara vårt unika kontaktnät är vi nog en av få finansiella rådgivare som dessutom regelbundet gör transaktioner för onoterade bolag i storleksordningen 40 – 60 miljoner kronor. Vi är dessutom mycket petiga när vi väljer våra case, och tackar nej till sådant som vi inte tror på. Det är en stor del i vår framgång, säger Axel Enström.

Stockholm Corporate Finance är övertygade om att de har hittat en modell för finansiell rådgivning som står sig för framtiden. 

– Det handlar om att visa genom lyckade affärer att vi är den ledande aktören inom finansiell rådgivning för små och medelstora bolag och att vara attraktiv som arbetsgivare för att kunna locka morgondagens talanger. Vi vill helt enkelt fortsätta växa med fler affärer, framtida rekryteringar och möjligen genom kompletterande verksamhetsförvärv, avslutar Otto Rydbeck.

Om Stockholm Corporate Finance

Vi är en oberoende privatägd finansiell rådgivare som erbjuder tjänster inom kvalificerad rådgivning avseende kapitalanskaffning, ägarförändringar, fusioner och förvärv (M&A) till börsnoterade och privata företag och dess ägare. Stockholm Corporate Finance är ett värdepappersföretag som står under Finansinspektionens tillsyn och är medlem i branschorganisationen SwedSec Licensiering AB. 

För mer information se: www.stockholmcorp.se 

 

Mer från Stockholm Corporate Finance

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stockholm Corporate Finance och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?