Annons

Mässlingslarm i New York-distrikt

Mässlingslarm råder i ett litet område i delstaten New York, som är ett starkt fäste för vaccinmotståndare.

Nu sker vaccinering i stor skala och barn som inte fått en spruta förbjuds att vistas på allmän plats.

Det är myndigheterna i distriktet Rockland County i den amerikanska delstaten New York, fyra mil norr om storstadens centrala delar, som har utfärdat mässlingslarmet. Hundratals personer har vaccinerats på två dagar mot sjukdomen.

”Folk förstår nu att vi menar allvar med detta. Vi tror att vi är på rätt väg mot att uppnå 93 procents immunitet med den första sprutan”, säger den lokale politiske ledaren Ed Day till tv-kanalen CNBC.

Nivån ligger nära den som anses nödvändig för att stoppa utbrottet.

Antalet mässlingsfall har ökat kraftigt i USA, vilket anses bero på en kampanj mot vaccinering.

Hittills 2019 har 314 fall av mässling registrerats i landet, varav 157 i Rockland County med drygt 300.000 invånare. En fjärdedel av barnen där är inte vaccinerade. I distriktet bor många ultraortodoxa judar, som ofta av religiösa skäl motsätter sig vaccinering.

Sjukdomen ansågs officiellt utrotad i USA år 2000, men utbrott har ägt rum i fem delstater i år, enligt landets smittskyddsinstitut.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?