Annons

Masskjutning i Texas misstänks vara hatbrott

Minst 20 personer har dödats i en masskjutning i El Paso i amerikanska Texas.

En misstänkt gärningsperson har gripits och polisen utreder misstänkt hatbrott.

”En normal dag av lugnt shoppande blev till en av de dödligaste i Texas historia”, säger delstatsguvernören Greg Abbott.

Samuel Lerma, Arzetta Hodges och Desiree Quintanar vid en vaka för de döda i El Paso.
Samuel Lerma, Arzetta Hodges och Desiree Quintanar vid en vaka för de döda i El Paso.Foto:John Locher/AP

Polisen i El Paso larmades runt halvelvatiden på lördagsförmiddagen, lokal tid, om en skottlossning på stormarknaden Walmart.

”Jag såg honom komma in i affären, han höll i vad som såg ut att vara en AK-47 och siktade mot mig”, säger ögonvittnet Alden Hall till NBC News.

Skytten träffade en man som stod bredvid Hall.

”Jag såg hur mannen bredvid mig låg på golvet, då sprang jag därifrån”, säger Hall.

Delstatsguvernören Greg Abbott bekräftar vid en presskonferens att det rör sig om minst 20 dödade.

El Pasos Polischef Greg Allen säger att 26 personer vårdas på sjukhus. Enligt CBS är flera av de skadade barn, den yngsta bara fyra månader gammal.

Polisen var på plats vid stormarknaden sex minuter efter det att larmet hade gått och efter ytterligare ungefär 20 minuter hade man gripit en misstänkt gärningsperson, en man i 20-årsåldern. Gripandet ska ha gått lugnt till då gärningsmannen överlämnade sig till polisen då de närmade sig.

Men eftersom man inledningsvis misstänkte att det fanns flera skyttar dröjde det flera timmar innan polisen kallade faran över.

I samband med dådet sökte många skydd i en närliggande galleria och både butiksanställda och kunder gömde sig i affärernas lagerutrymmen.

”Det var omkring tjugo barn och vuxna, plus anställda, som gömde sig. Ihoppackade som sardiner”, säger Brandon Chavez, som arbetar i en av affärerna, till CNN.

”De flesta av oss kände desperation, en del höll på med sina telefoner. Flickor som grät, folk som försökte prata med varandra och kvinnor med bebisar i sina armar”, fortsätter han.

Ett vittne säger till NBC News att ett barn kom inspringande i en närliggande sportbutik och skrek att någon sköt inne på Walmart men att ingen i affären reagerade. Men strax därefter hörde han skott.

”Jag har licens att bära vapen så jag tog fram mitt vapen”, säger Glendon Oakley till tv-kanalen.

Oakley berättar hur han sprang över parkeringen mot Walmart och försökte hjälpa flera barn att ta skydd. Polisen stoppade honom sedan eftersom han bar vapen, men han släpptes när de fått reda på att han hade tillstånd.

Delstaten Texas vapenlagar är bland de mest liberala i USA, och med licens är det tillåtet att öppet bära vapen.

Den misstänkte gärningsmannen ska strax före dådet ha publicerat ett dokument på nätet, i vilket han beskriver sina motiv. Där framkommer rasistiska åsikter, och polisen utreder skjutningen som ett misstänkt hatbrott.

Robert Gomez, vid El Pasopolisen, säger under en presskonferens att den misstänkte mannen pratar med utredarna, rapporterar CNN.

”Hans motiv och vad som har inträffat håller på att utredas”, säger Robert Gomez.

FBI ska ha inlett en utredning gällande inhemskt terrorbrott som ska pågå vid sidan av den polisiära utredningen, berättar en källa med insyn för CNN.

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter och kallar dådet för tragiskt och fegt. ”Det finns ingen anledning eller ursäkt som någonsin rättfärdigar dödandet av oskyldiga personer”, skriver Donald Trump.

Lokala medier rapporterar att köerna har ringlat långa utanför flera blodgivarcentraler i staden sedan El Paso-polisen skrivit på Twitter att sjukhusen behöver mer blod.

Många kommentatorer understryker det faktum att skjutningen inträffade en lördag när butikerna hade besök av många barnfamiljer som handlade inför skolstarten. Polisen uppger att fler kunder än vanligt – 1.000 till 3.000 – befann sig inne på Walmart.

El Paso, i västra delen av Texas nära gränsen mot Mexiko, har en befolkning på omkring 680 000 personer, många med rötter i Latinamerika.

Tre av dödsoffren och sex av de skadade är mexikaner, enligt Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, rapporterar Reuters.

”Helgens masskjutningar är vedervärdiga attacker på vanliga människor, precis som vid tidigare liknande dåd. Jag vill framföra mitt varmaste deltagande till offrens familjer, anhöriga och vänner, i deras sorg. Mina tankar går också till de överlevande offer som riskerar men för livet. Sverige står vid USA:s sida i denna svåra stund”, skriver statsminister Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Statsministern framför också kondoleanser till USA:s ambassad i Stockholm.

Innehåll från MyntAnnons

Redovisningsbyrån tog digitalt kliv – “Sparar tid för oss och kunderna”

Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.
Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.

Istället för att lägga tid på att manuellt knappa in kvitton gick den svenska redovisningsbyrån över till automatiserade rutiner och processer. Med hjälp av en digital allt-i-ett-plattform frigör de nu tid och resurser både för sig själva och för sina kunder.

– I min roll som redovisningskonsult sitter jag ner med varje bolag individuellt och ser över vilka processer vi kan effektivisera. Där ser vi nästan alltid att det finns ett stort behov av att effektivisera just kvittoredovisningen, säger Alexandra Baresso som är redovisningskonsult på Elite Accounting.

Realtidskoll på redovisningen

Till sin hjälp använder byrån fintechbolaget Mynt, som erbjuder en allt-i-ett-plattform för utgiftshantering och bokföring. Med hjälp av smarta företagskort som skickar kvitton direkt in i bokföringen ges full insikt och kontroll över allt som spenderas, i realtid. Direktintegrationer med marknadens ledande bokföringssystem gör det till en smidig lösning, menar Lucas Lindholm, som är VD på Elite Accounting:

– Mynt sparar tid för oss, men även för våra kunder, då inte vi behöver sitta och knappa in kvitton manuellt. Kvitton kan smidigt och enkelt fotas, skickas in och så hamnar de direkt i bokföringen.

”Hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra”

Genom att digitalisera redovisningen kan Elite Accounting minska antalet arbetstimmar som läggs på administration och istället lägga större fokus på att skapa mervärde för kunderna. Det uppskattas från båda håll.

– Mynt hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra – det som våra kunder vill att vi gör, vilket är att lägga tid på det som kommer främja deras verksamhet bäst. Tjänsten har hjälpt oss att spara tid och pengar, men framförallt att positionera oss som en modern redovisningsbyrå, säger Alexandra Baresso.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera