1515

Masskjutning i Texas – minst fem döda

Minst fem personer har dödats och över tjugo har skadats då en man åkte från Midland till Odessa i Texas och sköt mot andra trafikanter. Flera poliser finns bland de skadade.

Foto:TT

Odessas polischef Michael Gerke säger vid en presskonferens att den misstänkte gärningsmannen, som är i 30-årsåldern, sköts till döds vid ett polisingripande.

”Vi hoppas att det bara var en skytt och att vi har tagit honom”, säger Midlands borgmästare Jerry Morales till CNN.

Skjutningarna började i Midland som ligger cirka tre mil från Odessa i västra Texas.

Trafikpolis försökte stoppa den misstänkte skytten då han enligt nyhetsbyrån AP inte hade signalerat före en vänstersväng. I stället för att stanna sköt han mot polisen och körde sedan iväg längs väg 191 från Midland till Odessa och sköt mot andra trafikanter. Polisen som försökte stoppa skytten uppges ha fått allvarliga men inte livshotande skador. Ytterligare minst två poliser skadades, deras hälsotillstånd uppges vara stabilt.

Mannen övergav längs vägen sin bil och fortsatte i en kapad postbil. Han sköts under ett polisingripande utanför en biograf i Odessa.

Hittills har få uppgifter släppts om tillståndet för de skadade. En skadad uppges vara en 17 månader gammal flicka vars hälsoläge är stabilt, skriver CNN.

Så sent som för en månad sedan drabbades USA av flera uppmärksammade skjutningar inom loppet av en vecka. Den 29 juli sköts tre personer ihjäl under en matfestival i Gilroy, Kalifornien. Veckan därpå dödades 22 personer i Texasstaden El Paso. Ytterligare över 20 personer skadades. Bara ett halvt dygn senare sköt en man i 25-årsåldern ihjäl nio personer i Dayton, Ohio. Den gärningsmannen dödades av polis.

Delstaten Texas vapenlagar, som redan tillhör USA:s mest liberala, luckras upp ytterligare från och med 1 september. Då blir det bland annat lagligt att bära skjutvapen i kyrkor, ett förbud som infördes efter att 26 människor sköts till döds under en gudstjänst i Sutherland Springs 2017.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?