Annons

Massivt svenskt intresse för USA-val

Intresset för presidentvalet i USA är enormt – i alla fall i svenska medier. Sedan årets början har de båda presidentkandidaterna omnämnts i fler än 114 000 artiklar vilket är en fördubbling jämfört med förra valet.

Medieanalysföretaget Retriever har gått igenom alla svenska medier – både tryckta tidningar och näteditioner – från den 1 januari till den 31 oktober.

Donald Trump har omnämnts i 65 776 artiklar och Hillary Clinton i 48 567 artiklar. Som jämförelse har Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) omnämnts i 67 016 artiklar under samma period.

Totalt har de båda presidentkandidaterna nämnts i 114 343 artiklar i svenska medier sedan årets början. Det är en fördubbling jämfört med det förra USA-valet 2012.

"Det amerikanska valet är extremt bevakat i svenska medier", säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

"Det är väldigt tacksamt för medierna att rapportera om Trump och Clinton. Det är väldigt mycket dramaturgi i rapporteringen och de båda presidentkandidaterna står mycket själva för innehållet i den dramaturgin, med väldigt många personangrepp."

Att intresset för valet i USA är så stort är inte alls förvånande eftersom det är ett speciellt val, kanske framför allt på grund av Donald Trump, anser Kent Asp, seniorprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet.

"Trump och alla hans konstigheter gör att det får extra uppmärksamhet. Det är inte så att vi plötsligt har blivit mer intresserade av amerikansk politik", säger han.

Är det ett underhållningsvärde i hur valkampanjerna ser ut?
"Jag vill inte kalla det underhållning, men Trump vet hur man får uppmärksamhet i medierna."

Intresset för vem som blir nästa president i USA är också befogat, både i Sverige om i resten av omvärlden, menar Kent Asp.

"Presidentvalet påverkar oss i allra högsta grad, så det stora intresse som finns i Sverige just i år är inte för stort. Det är befogat och lättförklarligt, för det är inte omöjligt att Donald Trump kan bli president", säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?