1515
Annons

”Masshypnos” i kalendern hos anrik filmfestival

Filmskapare världen över ska prisas när Göteborgs filmfestival börjar på fredag. Som nya punkter i programbladet för i år hittar vi både oordning och en ”masshypnos”.

”Vi vill lyfta fram den hypnotiska sidan av film”, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på festivalen.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på festivalen.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på festivalen.Foto:Press

Trots coronapandemi och nya restriktioner för sport- och kulturevenemang kommer Göteborgs filmfestival att äga rum med start den 28 januari. Årets upplaga blir en hybrid med både digitala evenemang, men även visningar på biografer runt om i Göteborg.

Det är den 45:e festivalen i ordningen och festivalen lyfter 200 filmer från 80 olika länder. Fjolårets festival, där man invigde den digitala salongen, besöktes av drygt 425 000 personer vilket gjorde den till världens största filmfestival 2021, sett till antalet besökare. 

”Det var överraskande att så många besökte filmfestivalen digitalt förra året. Den tiden vi befinner oss i nu är en snabbrörlig tid affärsmässigt där mindre aktörer kan få stor betydelse om man gör nya saker”, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Föreningen, som sysselsätter 14 personer på helårsbasis, omsatte 28 Mkr pandemiåret 2021 vilket innebar en minskning på 7 Mkr från året innan. Föreningen driver även streamingtjänsten Draken Film i ett helägt dotterbolag, som omsätter 8 Mkr årligen.

Filmfestivalen kommer att visa filmer i 18 salonger i Göteborg samt en nittonde helt digital salong. Därav blir festivalen en hybridfestival, allting i enlighet med de nyligen insatta restriktionerna.

”Vi lyckades hålla festivalen precis innan corona kom första gången och många tyckte att vi hade sån tur då”, säger han.

Turen skulle dock inte vara för alltid, påpekar Jonas Holmberg:

”Nu har vi de två senaste åren lyckats pricka in festivalen precis på topparna när smittspridningen varit som allra högst.”

Temat på årets festival är oordning. Fokuset ligger på vad de senaste två årens förändrade normer gjort med oss och hur filmen som medium kan hjälpa till att bearbeta detta.

”Under pandemin har restriktioner och regleringar blivit vardag samtidigt som jag tror många av oss längtar efter oordning, någonting oförutsägbart.”

En av de nya punkterna i programordningen är ”masshypnos”. Vid tre olika filmvisningar, av cirka 500, kommer publiken att vara hypnotiserade. Detta sker genom att en hypnotisör går upp på scenen framför vita duken precis innan filmens start. 

”Målsättningen är att skapa en annorlunda och fördjupad filmupplevelse hos publiken”, säger Jonas. 

Hur uppkom idén att kombinera film med hypnos?
”Frågar man en hypnotisör hur det känns att vara hypnotiserad så är alltid liknelsen som ligger närmast till hands att det känns som att vara på bio när man är helt inne i en film.”

Göteborgs filmfestival grundades 1979 av ett par studenter. Vad som utmärker den från andra stora filmfestivaler är enligt arrangörerna publikperspektivet och närheten. 

”Väldigt många av de stora filmfestivalerna, som Cannes och Venedig, har rötterna i stor politik och drivs på det sättet också”, säger Jonas Holmberg och fortsätter:

”Göteborgs filmfestival är en ideell medlemsförening som grundades utifrån kärleken till filmen. Det var liksom inte presidenten eller Mussolini utan ett par helt vanliga studenter som grundade den.”

I en tid där film ständigt är en marknad i rörelse skiftar även rollerna. Jonas Holmberg menar att filmfestivalen delvis tagit över kritikerns roll i fråga om att sätta en kvalitetsstämpel på en film.

”Utöver att vara en plats där människor ser på film genererar våra pris och utmärkelser värde till filmerna. Festivaler har blivit viktigare och viktigare när det kommer till att tillskriva en film kvalitet”, säger han.

I takt med att filmindustrin blivit allt mer kommersialiserad har även streamingtjänster tagit över biografernas roll som den huvudsakliga källan för filmkonsumtion. De filmer som väl visas på bio är för det mesta Hollywood-filmer med extrema summor i budget.

”Jag tror att vi måste möta framtidens publik på ett sätt som är grundat i kärleken till filmen och publiken. Den kraften är viktig i kontrast till de här gigantiska multinationella bolagen som tar över mer och mer”, säger Jonas Holmberg.

 

 


Innehåll från SEBAnnons

Fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet

Sverige är i ett internationellt perspektiv långt framme när det gäller ekonomisk jämställdhet. Trots det äger kvinnor fortfarande generellt bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension. Här tipsar SEB:s experter om fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet som gynnar hela samhället.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Ekonomisk jämställdhet är ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål och innebär att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det omfattar även företagande, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att starta och driva företag som kan växa och generera en inkomst. 

– Vi är övertygade om att när män och kvinnor får samma möjlighet att äga, spara, investera och driva företag blir världen inte bara mer rättvis, den blir också mer framgångsrik och hållbar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Utöver att kvinnor i dag generellt äger bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension, har de svårare att få tillgång till finansiering när de startar företag, och det är mindre sannolikt att en kvinna blir tilltänkt som vd eller styrelseledamot än en man.

Några exempel:

 Enligt tankesmedjan Ownershift äger kvinnor i dag bara 32 procent av de privatägda aktierna, sett till värde. Kvinnor utgör endast 27 procent av de primära makthavarna bland alla bolag i Sverige. 

Kvinnor äger endast 15 procent av markarealen i Sverige, att jämföra med 39 procent för män. 

Kvinnor har också i genomsnitt 10 procent lägre lön än män, visar statistik från Medlingsinstitutet.

Även om utvecklingen går i rätt riktning, går det långsamt. Enligt beräkningar från SEB:s privatekonomer kommer det med de senaste årens utvecklingstakt att ta hundra år innan vi uppnår jämställda pensioner. 

Men hur gör man rent praktiskt för att öka den ekonomiska jämställdheten? Här är fem steg som kan göra stor skillnad.

Se över deltid

Eftersom deltidsarbete är vanligast inom kvinnodominerade sektorer, är det oftast kvinnor som missgynnas när det gäller pensionen. Med SEB:s deltidssnurra kan man se hur deltid påverkar pensionen och räkna ut hur mycket man behöver spara för att kompensera för deltid.

Öka ägandet

Ägande ger frihet. Genom medvetna val och nya tankesätt kan vi skapa ett mer ekonomiskt jämställt samhälle där fler kvinnor känner friheten i att äga och att kunna köpa bostad, börja investera eller starta företag.

Bygg upp ett sparkapital

Att ha tillgång till ett sparkapital ger autonomi och trygghet genom livet och en möjlighet att lämna dåliga förhållanden – allt från kärleksförhållanden till relationer med arbetsgivare. 

– Sparande och investeringar är därmed viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.

Investera i fonder för jämställdhet

I dag finns ett växande antal fonder som investerar i bolag över hela världen som arbetar med jämställdhetsfrågor och som har attraktiv värdering på marknaden. Ett exempel är den nya 

SEB Global Equal Opportunity Fund. Fonden fokuserar på bolag i framkant när det gäller jämställdhetsarbete och inkludering.

Starta eget

Bara en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. SEB vill främja kvinnligt entreprenörskap genom exempelvis rådgivning.

– Här finns en stor, outnyttjad potential för många spännande företag att växa fram. Om fler kvinnor startar eget gynnar det både svensk ekonomi och jämställdhet, samtidigt som fler nya och hållbara idéer kan bli verklighet, säger Belgin Alalinli, ansvarig för entreprenörer och startups, SEB.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information, till exempel faktablad, informationsbroschyr och prospekt finns på seb.se.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?