1515
Annons

Massgripanden i Hongkong – ”budskapet från Peking är tydligt”

HONGKONG Dussintals prodemokratiska politiker och aktivister har gripits i Hongkong på onsdagens morgon – inklusive en amerikansk jurist. Det är den största räden hittills under den kontroversiella nationella säkerhetslagen. Joe Biden's utrikesminister kallar massgripandet ett ”angrepp” mot universella rättigheter.  

En av de gripna personerna var Benny Tai Yiu-ting, en av initiativtagarna till Occupy Central-rörelsen 2014 samt förra årets primärval.
En av de gripna personerna var Benny Tai Yiu-ting, en av initiativtagarna till Occupy Central-rörelsen 2014 samt förra årets primärval.Foto:TT

Fler än 50 politiker och demokratiförespråkare greps i en synkroniserad razzia av polisen i Hongkong tidigt på onsdagens morgon, anklagade för att ha brutit mot stadens nationella säkerhetslag. 

Morgonrazzian är det största tillslaget sedan den kontroversiella säkerhetslagen trädde i kraft i somras.

”Budskapet från Peking är tydligt: Det finns inget utrymme för politisk opposition”, säger Joseph Cheng Yu-shek, tidigare professor i kinesisk statsvetenskap vid City University i Hongkong och i dag pro-demokratisk politiker.

Med anledning av oro för sin ena personliga säkerhet har Joseph Cheng Yu-shek lämnat Hongkong och gått i exil i Australien.

”Jag känner mig hemskt ledsen för alla vänner i Hongkong”, säger han till Di på onsdagens morgon.

Källor inom polisen säger till lokalmedia att personerna gripits på grund av anstiftan till ”omstörtning” av samhället. Anledningen är att de förra året genomförde ett primärval bland prodemokratiska kandidater inför valet till det lagstiftande rådet, stadens de facto parlament. Målet var att nå en majoritet i det lagstiftande rådet för att kunna mota regeringens lagförslag.

Samma morgon gjorde över 30 poliser tillslag mot juristfirman Ho Tse Wai & Partners, som specialiserar sig på människorättsärenden. En av firmans partners, den amerikanska juristen John Clancey, greps, enligt flera medier. Han uppges vara kassaförvaltare för Power of Democracy, organisationen bakom primärvalet.

John Clancey är också sekreterare för the China Human Rights Lawyers Concern Group Council samt ordförande för the Asian Human Rights Commission.

Uttalande av USA:s konsulat i Hongkong eller utrikesdepartement i Washington har ännu inte utfärdats. Men USA:s tillträdande president Joe Biden's utrikesminister, Antony Blinken, kritiserar i hårda ordalag onsdagens tillslag.

”De svepande gripanden av de pro-demokratiska demonstranterna är ett angrepp mot de som modigt förespråkar universella rättigheter. Administrationen för Biden och Harris står upp för folket i Hongkong, och emot Pekings tillslag mot demokrati,” skrev han på Twitter.

Ytterligare en av de gripna personerna var Benny Tai Yiu-ting, en av initiativtagarna till Occupy Central-rörelsen 2014 samt förra årets primärval.

”För att kunna uttrycka åsikter under den nya nationella säkerhetslagen måsta man vara försiktigt att inte korsa den ’röda linjen’. Vad vi gör är i linje med lagen”, sa han till Di förra året. 

Sedan demonstrationerna bröt ut förra sommaren har över 10.000 människor gripits av polisen, enligt brittiska organisationen Hong Kong Watch. Av dessa har över 2.300 åtalats.

Antalet tillslag mot det prodemokratiska politiska lägret, samt medier som förespråkar demokratiska reformer, har tilltagit drastiskt under de senaste veckorna.

Mediebolagen Apple Daily och Stand News fick besök av polisen på onsdagen där polisen räckte över domstolsbeslut kopplade till brott mot den nationella säkerhetslagen, enligt uppgifter på social medier. Apple Daily grundare, miljardären Jimmy Lai, sitter redan häktad i väntan på rättegång.

Polis genomsökte också demokratiaktivisten Joshua Wongs lägenhet på onsdagen, med misstanke om brott mot den nationella säkerhetslagen. Wong sitter i fängelse.

Runt 600.000 personer deltog i primärvalet i somras, det första någonsin i Hongkong. Strax efter hävdade regeringschef Carrie Lam att primärvalet kunde vara olagligt.

Onsdagens tillslag väckte omedelbara reaktioner.

”Peking har återigen misslyckats att lära av sina misstag i Hongkong: förtryck leder till motstånd, och miljontals Hongkongbor kommer fortsätta kampen för deras rättighet att rösta och ställa upp som kandidater till en demokratiskt vald regering”, sa Maya Wang, Kinachef för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Även Maya Wang har tvingats lämna staden på grund av oro för sin personliga säkerhet.

Nathan Law, prodemokratisk politiker som är i exil i Storbritannien, uppmanade på onsdagen EU-parlamentet att skrota det nya investeringsavtalet mellan EU och Kina och införa sanktioner mot de politiker i Hongkong och Kina som är ansvariga för dagens massgripanden.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?