Massgripanden i Hongkong – ”budskapet från Peking är tydligt”

HONGKONG Dussintals prodemokratiska politiker och aktivister har gripits i Hongkong på onsdagens morgon – inklusive en amerikansk jurist. Det är den största räden hittills under den kontroversiella nationella säkerhetslagen. Joe Biden's utrikesminister kallar massgripandet ett ”angrepp” mot universella rättigheter.  

En av de gripna personerna var Benny Tai Yiu-ting, en av initiativtagarna till Occupy Central-rörelsen 2014 samt förra årets primärval.
En av de gripna personerna var Benny Tai Yiu-ting, en av initiativtagarna till Occupy Central-rörelsen 2014 samt förra årets primärval.Foto:TT

Fler än 50 politiker och demokratiförespråkare greps i en synkroniserad razzia av polisen i Hongkong tidigt på onsdagens morgon, anklagade för att ha brutit mot stadens nationella säkerhetslag. 

Morgonrazzian är det största tillslaget sedan den kontroversiella säkerhetslagen trädde i kraft i somras.

”Budskapet från Peking är tydligt: Det finns inget utrymme för politisk opposition”, säger Joseph Cheng Yu-shek, tidigare professor i kinesisk statsvetenskap vid City University i Hongkong och i dag pro-demokratisk politiker.

Med anledning av oro för sin ena personliga säkerhet har Joseph Cheng Yu-shek lämnat Hongkong och gått i exil i Australien.

”Jag känner mig hemskt ledsen för alla vänner i Hongkong”, säger han till Di på onsdagens morgon.

Källor inom polisen säger till lokalmedia att personerna gripits på grund av anstiftan till ”omstörtning” av samhället. Anledningen är att de förra året genomförde ett primärval bland prodemokratiska kandidater inför valet till det lagstiftande rådet, stadens de facto parlament. Målet var att nå en majoritet i det lagstiftande rådet för att kunna mota regeringens lagförslag.

Samma morgon gjorde över 30 poliser tillslag mot juristfirman Ho Tse Wai & Partners, som specialiserar sig på människorättsärenden. En av firmans partners, den amerikanska juristen John Clancey, greps, enligt flera medier. Han uppges vara kassaförvaltare för Power of Democracy, organisationen bakom primärvalet.

John Clancey är också sekreterare för the China Human Rights Lawyers Concern Group Council samt ordförande för the Asian Human Rights Commission.

Uttalande av USA:s konsulat i Hongkong eller utrikesdepartement i Washington har ännu inte utfärdats. Men USA:s tillträdande president Joe Biden's utrikesminister, Antony Blinken, kritiserar i hårda ordalag onsdagens tillslag.

”De svepande gripanden av de pro-demokratiska demonstranterna är ett angrepp mot de som modigt förespråkar universella rättigheter. Administrationen för Biden och Harris står upp för folket i Hongkong, och emot Pekings tillslag mot demokrati,” skrev han på Twitter.

Ytterligare en av de gripna personerna var Benny Tai Yiu-ting, en av initiativtagarna till Occupy Central-rörelsen 2014 samt förra årets primärval.

”För att kunna uttrycka åsikter under den nya nationella säkerhetslagen måsta man vara försiktigt att inte korsa den ’röda linjen’. Vad vi gör är i linje med lagen”, sa han till Di förra året. 

Sedan demonstrationerna bröt ut förra sommaren har över 10.000 människor gripits av polisen, enligt brittiska organisationen Hong Kong Watch. Av dessa har över 2.300 åtalats.

Antalet tillslag mot det prodemokratiska politiska lägret, samt medier som förespråkar demokratiska reformer, har tilltagit drastiskt under de senaste veckorna.

Mediebolagen Apple Daily och Stand News fick besök av polisen på onsdagen där polisen räckte över domstolsbeslut kopplade till brott mot den nationella säkerhetslagen, enligt uppgifter på social medier. Apple Daily grundare, miljardären Jimmy Lai, sitter redan häktad i väntan på rättegång.

Polis genomsökte också demokratiaktivisten Joshua Wongs lägenhet på onsdagen, med misstanke om brott mot den nationella säkerhetslagen. Wong sitter i fängelse.

Runt 600.000 personer deltog i primärvalet i somras, det första någonsin i Hongkong. Strax efter hävdade regeringschef Carrie Lam att primärvalet kunde vara olagligt.

Onsdagens tillslag väckte omedelbara reaktioner.

”Peking har återigen misslyckats att lära av sina misstag i Hongkong: förtryck leder till motstånd, och miljontals Hongkongbor kommer fortsätta kampen för deras rättighet att rösta och ställa upp som kandidater till en demokratiskt vald regering”, sa Maya Wang, Kinachef för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Även Maya Wang har tvingats lämna staden på grund av oro för sin personliga säkerhet.

Nathan Law, prodemokratisk politiker som är i exil i Storbritannien, uppmanade på onsdagen EU-parlamentet att skrota det nya investeringsavtalet mellan EU och Kina och införa sanktioner mot de politiker i Hongkong och Kina som är ansvariga för dagens massgripanden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?