ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Kronraset

Martin Flodén: Kronförsvagningen ”inte särskilt logisk”

  • Foto: Oskar Omne

Kronans försvagning är "inte särskilt logisk".

Det sade vice Riksbankschef Martin Flodén vid ett seminarium i Visby på onsdagen.

Han sade att han personligen inte tycker att kronförsvagningen har stöd om man ser till statistik eller i förhållande till vad exempelvis ECB flaggat för när det gäller penningpolitiken.

"Jag tycker att utvecklingen inte är särskilt logisk (när det gäller kronförsvagningen)... De senaste veckorna har kronan också stärkts och vår prognos är att den gradvis kommer att stiga till en mer normal nivå", sade Flodén.

Vidare anser han att man behöver titta mer på hur de finansiella marknaderna fungerar när det gäller växelkursprocesserna.

Flodén sade det handlar om vilka spår som en starkare krona skulle sätta i inflationsförväntningarna, men tillade att utgångsläget är mycket bättre i dag än 2015.

Swedbanks chefekonom Anna Breman sade att Riksbankens penningpolitiska beslut i går (och som publicerades i dag) var helt rimligt.

Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, tyckte också att själva beslutet, räntebanan och själva prognoserna ser bra ut, men konstaterade att de är mer påverkade av växelkurserna.

"På kort sikt mycket bra för basindustrin, men det finns också vissa risker med detta", sade Hallsten.

Hon upprepade att sektorn har gynnats av den svaga kronan, men varnade för att räkna med att kronan ska agera krockkudde för evigt.

Annika Winsth, Nordeas chefekonom, sade att Riksbankens kommunikation talar för en svagare krona och hänvisade till då riksbankschefen Stefan Ingves sade att det inte är Riksbankens uppgift att stärka kronan.

Flodén påminde om att Riksbanken bland annat tagit bort valutainterventionsdirektivet.

Beträffande EU-kommissionens förslag om IMF-chefen Christine Lagarde som ny ECB-chef sade han att han "absolut inte" vill säga något om vilken penningpolitik hon kommer att bedriva.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer