Martin Flodén: "Det ser jag ju som en besvikelse"

Vice Riksbankschef Martin Flodén är inte nöjd med att inflationen sjönk tillbaka i december, även om det bara var marginellt under Riksbankens prognos.

"Det ser jag ju som en besvikelse och som ett problem. Det är definitivt så fortfarande att vi vill få in inflationen lite högre än vi ser nu", sade han till journalister på onsdagen. 

Martin Flodén sade att det som närmast till hands för honom om inflationen inte utvecklas som Riksbanken förutspår är att skjuta på den första räntehöjningen.

"Hur inflationen utvecklas det kommande halvåret kommer att vara väldigt viktigt för hur vi gör med reporäntan, om vi höjer den den på det sätt som indikeras enligt räntebanan eller inte", sade han.

Martin Flodén sade att han tittar mycket på KPIF exklusive energi - "det brukar vara en bra indikator om vart inflationen är på väg".

Han sade att han inte ser det som något problem om Riksgälden sänker låneprognosen samtidigt som Riksbanken "frontlastar" och köper en allt större andel av utbudet.

"För mig är det inte en stor fråga", sade han. 

Martin Flodén hade inget att tillägga när det gäller utvecklingen på bostadsmarknaden sedan i december, utan sade att det mer handlar om en pågående analys där bilden är ungefär densamma.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?