1515
Annons

Martin Blomgren: Växande e-handel driver Ica framåt

Ökad försäljning och utdelning samt bra fräs i e-handeln, men också en stillastående vinst. Ica Gruppens fjärde kvartal var en ljummen anrättning och börsreaktionen blev detsamma.

Bild:Kallestad, Gorm

En nettoomsättning som ökade med 3,4 procent till drygt 27,8 miljarder kronor under fjärde kvartalet var i princip i linje med vad de analytiker som följer livsmedelsjätten hade väntat sig. Resultatet hänger däremot inte riktigt med i tillväxten. 

Den vinst på 1.194 miljoner kronor som väntades enligt SME Direkt på rörelsenivå skulle ha inneburit en liten ökning från samma kvartal 2016, medan utfallet blev en liten nedgång till 1.172 Mkr.

Rörelsemarginalen krymper därmed något, från 4,4 till 4,2 procent och det finns några huvudförklaringar. Den ena är att vinstdelningen från Ica-butikerna i Sverige varit lägre och den andra är att Ica-butikerna känner av ett sämre efterfrågetryck på non-food, kategorierna utanför livsmedelsområdet.

”Några underkategorier som vi är aktiva i har haft en speciellt svag utveckling. Då måste man kampanja för att minska lagret och då blir marginalen lägre”, säger Per Strömberg vid rapportpresentationen och nämner exempelvis medieområdet där DVD och telefonkort tappar i försäljning. 

Totalt är nonfood-segmentet lönsamt enligt Ica-chefen som menar att det är för tidigt att säga om kategorins kräftgång blir ett ihållande fenomen.

Ett fenomen som definitivt är ihållande är tillväxten på e-handelsområdet. Under fjärde kvartalet ökade e-handeln i Ica Sverige med 53 procent, vilket är mer än dubbelt upp mot marknadstillväxten på 23 procent. Intressant att notera är att lösplock ökar mycket snabbare än färdiga matkassar, 59 procent mot 31 procent, men också att matkassarna hos Ica går mot strömmen då nedgången på marknaden är 7 procent i det segmentet.

Även för apoteksbenet, Hjärtat, ökar e-handeln snabbt och är upp 67 procent under kvartalet. 

Som Ica flaggade för på kapitalmarknadsdagen i december har e-handeln nu kommit upp till nivåer som gör det motiverat att öppna renodlade e-handelslager. Det första kommer att ligga i Stockholmsområdet och etableras senast under tredje kvartalet. För handlarna blir det en frivillig tilläggstjänst som de kan köpa av Ica.

Den största anledningen för många att äga Ica-aktien är bolagets höga marknadsandelar, stabila resultatutveckling och den relativt sett attraktiva utdelningen. Med en stillastående vinst, en utdelningshöjning från 10,50 till 11 kronor per aktie, och en e-handel som ser ut att bita även om den är i sin linda finns ingen anledning för någon att ändra uppfattning aktien.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från JacklocAnnons

Så kan Jackloc fönsterspärr eliminera oavsiktliga fall

Skräcken som Leif Holstebro kände när han såg sin tvååring sitta på fönsterbrädan på femte våningen efter att ha lyckats öppna fönstret gjorde att han började söka efter världens bästa fönsterspärr.

– Jag valde Jackloc och vill ge fler föräldrar samma känsla av trygghet som jag känner i dag, säger han.

När barn börjar upptäcka världen är fönster spännande, men i Sverige dödas 15–20 barn i fall från fönster och balkonger – varje år. Mardrömmen att barnet lyckas öppna ett fönster och falla ut känner de flesta föräldrar igen. Det gör även Leif Holstebro, som för några år sedan gick in i ett rum i hemmet på husets femte våning för att upptäcka att hans tvååriga son Joel krupit upp på fönsterbrädan och nyfiket tittade ner.

– Gudskelov gick det bra, men rädslan jag kände och insikten att jag kunde ha förlorat min son den dagen gjorde att jag direkt började söka efter marknadens säkraste lösning för att det aldrig skulle hända igen.

Håll barn inne och inkräktare ute

Leif hittade Jackloc, en prisbelönt fönsterspärr som inte gör det möjligt att öppna fönstret mer än en decimeter. Han konstaterar att Jackloc gör jobbet oavsett om du har barn som du vill skydda mot höga fall, om du måste hålla dina husdjur inomhus samtidigt som du vill kunna vädra eller om du helt enkelt sova med öppet fönster utan att vara orolig för inkräktare.

Produkten skapades 2003 av Derek Horne, som precis som Leif upptäckt ett barn i fara då det lutade sig mot ett hotellfönster. Ett par år senare installerades Jacklocs första fönsterspärrar på Ritz hotellrumsfönster i London. I dag bidrar produkten till ökad säkerhet i allt från privata hus och lägenheter till vårdhem, sjukhus och skolor i hela världen. Nu har Leif tagit produkten till Sverige med syfte att möjliggöra fler säkra hem även här.

Kraft som 5 vuxna män

Utvecklingen av Jacklocs produkter har skett i nära samarbete med kommuner, bostadsgrupper och fastighetsförvaltare för att tillhandahålla skräddarsydda, säkra och säkra lösningar. Spärrarna tillverkas i olika material, storlek och modeller, men samtliga produkter är testade för att ge en styrka på fyra gånger de rekommenderade kraven i British Standards

– Vår titanprodukt kan hålla en kraft på 470 kilo, vilket motsvarar kraften hos fem vuxna män. Titan från Jackloc har fått en utmärkelse som den starkaste och säkraste fönsterspärren i världen, tack vare sin vikmekanism i stål. Det var precis en sådan här produkt jag sökte efter att ha hittat Joel på fönsterbrädan hemma. Nu är jag både glad och stolt över att kunna erbjuda Jackloc i Sverige. Som förälder eller vårdnadshavare behöver man kunna lita på att ens boende är tryggt. 

Om Jackloc: Jackloc är ett företag som med design och säkerhet i fokus har åtagit sig att tillhandahålla den säkraste lösningen för öppna fönster med syftet att minska antalet oavsiktliga fall över hela världen. Fönsterspärren ger trygghet i hemmet och kan hindra ovälkomna besök som kan leda till inbrott eller våldtäkt och våld. Jackloc lämnar alltid 10 års garanti på sina produkter.

Läs mer på Jackloc.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jackloc och ej en artikel av Dagens industri

Hedgeduon: ”Monumental förändring” ger nya börsvinnare

Den nystartade hedgefonden Protean har har levererat en positiv avkastning sedan i våras trots att börsen är ned tvåsiffrigt. För Di berättar förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson om succéreceptet – och vilka bolag de ratar.

”Den förändringen är monumental jämfört med tidigare, så polletten om hur stor påverkan det har på sektorn kommer gradvis att trilla ned”, säger de om favoritaktierna.

Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.
Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera