ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Martin Blomgren: Se upp i backen

  • Foto: TT

Skistars viktigaste kvartal är över och i veckan kommer rapporten som visar hur bra tryck det varit i bolagets skidbackar. Utdelnings- och stämmosäsongen tar samtidigt fart.

 

Perioden december till februari är liftanläggningsbolaget Skistars viktigaste kvartal, med intäkter från både jul- och nyårshelgen och en stor del av sportloven. Att snön kom tidigt i höstas innebar en rivstart för flera av anläggningarna, men arbetsgivarjulen, med få lediga dagar mellan jul och nyår, har samtidigt legat Skistar i fatet. Även en sen påsk har bidragit negativt till bokningsaktiviteten.

När bolaget släppte förra rapporten, dagarna före jul, låg bokningsläget inför säsongen 1 procent under motsvarande nivå året före.

Om Skistar har lyckats fylla på med sena bokningar inför slutet av säsongen är en intressant fråga i rapporten som kommer på onsdag. Eventuella nyheter om den planerade flygplatsen mellan Sälen och Trysil, där tanken är att de första planen ska landa i slutet av 2018, är en annan.

Det är också värt att hålla koll på hur nyförvärvet i Alperna, den österrikiska destinationen St Johann, har presterat i vinter. Nyligen togs beslutet att investera 17 miljoner euro i en ny gondollift och snösystem i orten.

På kostnadssidan innebar den tidiga säsongsstarten att förra kvartalet tyngdes av utgifter för snöproduktion, vilket bör ha lättat på trycket det här kvartalet då lagd snö ligger.

Blickar man längre framåt så bör regeringens nyligen presenterade flygskatt på marginalen kunna spela Skistar i händerna då vinterresan till Thailand eller Alperna blir ett ännu dyrare alternativ än att ta tåget eller bilen till de nordiska fjällen.

I övrigt väntar en hektisk vecka för stämmobesökare och utdelningsjägare. Avanza, Castellum och Electrolux är några av bolagen som bjuder in till bolagsstämma och som brukligt handlas aktierna utan rätt till utdelningen dagen efter.

Ett nytt börsbolag tar också steget in på ordinarie listan i Stockholm om allt går enligt plan. Det är Mips, som utvecklat en skyddsteknik för hjälmar av olika slag. Anmälningstiden för privatpersoner löper ut på tisdag, medan institutionerna har även onsdagen på sig och på torsdag är första handelsdagen.

Börsvärdet blir knappt 1,2 miljarder kronor om hela erbjudandet fullföljs. Det är högt sett till omsättningen i fjol på 87 miljoner kronor och rörelseresultatet på 18 Mkr, även om tillväxten också är snabb på både omsättnings- och resultatnivå. Något prisintervall är det dock inte frågan om i den här noteringen utan styckpriset per aktie är redan satt till 46 kronor.

Tyck till