Efter en månad präglad av anklagelserna om insideraffärer i Norge bör det ha varit en befrielse för Ola Rollén att stå i centrum av andra skäl. Att gå upp på scenen i London och prata om målsättningar för tillväxt och lönsamhet, om makrolandskap och tekniska vägval är hemmaplan. Och precis som vid tidigare kapitalmarknadsdagar där fleråriga finansiella mål utlovats så är det höga ambitioner som gäller.
Martin Blomgren
Att alltid sträva efter att höja rörelsemarginalerna är en kvalitetsstämpel enligt Hexagonchefen och det nya målet om en höjning med 3,5-4,5 procentenheter skulle innebära 27-28 procent om fem år. Det är en nivå som sticker ut både i absoluta tal och som är lite högre än vad analytikerna hade trott inför kapitalmarknadsdagen, där de flesta dock trodde på 2020 och inte 2021 som slutår.
Marginalnivån är också en spegling av Hexagons förvandling från hårdvaruföretag till ett allt mer mjukvarutungt bolag. Ju snabbare de mjukvarubaserade delarna av bolaget växer desto högre blir bruttomarginalen. Baksidan av myntet är att den omställningen kommer att kräva en mer sofistikerad process när det kommer till försäljning och marknadsföring – med mer konsultande och mindre ordermottagande – men nettot på rörelsemarginalen ska ändå bli ett lyft.
Ett nappatag på rörelsekostnader som inte är tillräckligt bidragande utlovas också som ett led i att nå marginalmålet. När det gäller tillväxten målar Ola Rollén däremot världen i lite mörkare färger. Politisk oro, ojämn fördelning av välståndet i världen, obefintliga reallöneökningar i väst och följdeffekter av ökad automation är förutsättningar som gör att det krävs mer egen innovation än historiskt för att öka försäljningen. Även om analytikerna hade spetsat in sig på en organisk tillväxt runt det nya målet på 5 procent är nedgången från den tidigare 8-procentsnivån en signal om att världen har blivit en kallare plats för tillväxtbolag.
Martin Blomgren
Innehåll från HowdenAnnons
Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden
Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.
Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.
- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden.
Transaktionsspecialister
Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.
- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.
Inte bara private equity kunder
Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.
- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl.
Fakta om Howden M&A
Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.