1515

Martin Blomgren: Olyckor på rad

En olycka kommer sällan ensam. Investorägda Ericssons vinstvarning på onsdagsmorgonen följdes upp av en ny vinstvarning på eftermiddagen från ett annat portföljinnehav: finländska Wärtsilä där man äger 17,5 procent.

Men om Ericssonolyckan är en frontalkrock som försämrar synen på aktien och bolaget under lång tid framöver så är Wärtsiläs besked mer av karaktären skrapad kofångare. Trist när det händer och kostsamt – aktiens initiala reaktion var en nedgång på 3 procent - men ändå hanterbart.

Det handlar om att leveranserna av kraftverk blir lägre än väntat i år och att omsättningen därför spås falla med 5 procent, mot tidigare bedömning om plus 0-5 procent. Genomslaget på lönsamheten är också långt ifrån Ericssonklass – rörelsemarginalen väntas hamna runt 12 procent istället för tidigare prognos på 12,5-13,0 procent.

Det naturliga när Wärtsilä kommer med bra eller dåliga nyheter är att dra växlar även för Alfa Lavals räkning eftersom båda är stora utrustningsleverantörer av fartyg. Men i det här fallet bör påverkan vara begränsad eftersom Wärtsilä bara pekar på kraftverksleveranserna som orsak och det är ett område där man inte direkt konkurrerar.

Det som däremot väcker viss oro för hela gänget av industribolag som är beroende av att det finns en investeringsvilja och framtidstro hos kunderna är att Wärtsilä så sent som den 29 september höll kapitalmarknadsdag. Vad har hänt i oktober som bolaget inte såg då? Eller vad har inte hänt med de affärer man då trodde var i hamn?

Vinstvarningar är aldrig bra och det är först i efterhand som man vet hur smittsamma de varit. Men tills motsatsen bevisas av de kommande rapporterna är huvudspåret att Wärtsilä och Ericsson representerar två branschspecifika problem och att de inte är två kanariefåglar vars illamående förebådar hälsovådlig konjunkturluft i hela industrisektorn.

 


Innehåll från AkaviaAnnons

Jobben som ger it-akademiker högst lön

Ju mer specialiserad du är, desto högre lön. I alla fall om du är it-akademiker. 

– Du som har kunskap inom datasäkerhet eller ett specifikt it-system och arbetar i den privata sektorn i Stockholm har bäst chans att få hög lön, säger Caroline Lindeberg, löneexpert på Akavia. 

Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

It-branschen har en kompetensbrist, vilket ger it-akademikerna ett bra läge i löneförhandlingen. 

– Lönenivåerna för systemvetare, programmerare och andra it-akademiker ändras i takt med branschens snabba utveckling. Men generellt ser vi att ju mer specialiserad du är, desto högre lön kan du få. Specialistkompetens är svår att hitta särskilt inom vissa unika eller avancerade it-system och inom datasäkerhet, säger Caroline Lindeberg.

Expertens 10 bästa tips för högre lön  

Vässar argumenten 

I storstäderna är lönerna generellt högre och allra högst ligger Stockholm med en medianlön på 54 000 kronor i månaden. I Göteborg och Malmö/Lund är den cirka 7 000 kronor lägre på 47 900 respektive 47 000 kronor. 

– I regel betalar också den privata sektorn mer. Men ibland kan statliga bolag matcha näringslivets löner, på grund av konkurrensen om de bästa talangerna i Stockholm. 

Skillnaden mellan branscher är däremot inte så stor. Försäkringsbolag ligger högst med en medianlön på 57 500 kronor i månaden, jämfört med kommun samt regional förvaltning som ligger lägst med 44 400 kronor.

– Men det är först när du finfördelar lönestatistik och anpassar den till din egen situation som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett verktyg och kan på riktigt ge dig rätt argument till lönesamtalet. Du kan jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel och även bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia. 

Två push-ups till!

Lee Wermelin betonar vikten av att ta lönesamtalet på allvar. Att läsa på, tänka efter – och ta hjälp av Akavias rådgivare. 

– Vi anställda är generellt duktiga på att förbereda oss yrkesmässigt – vi är pålästa och kunniga. Men när det handlar om våra egna intressen är vi i regel sämre. Då behöver vi någon som pushar oss lite, som en personlig tränare som säger ”Kom igen, två push-ups till!” 

Tänk också på att den enda stora möjlighet du har att ta större lönekliv är när du byter tjänst. Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom det nuvarande företaget och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar. Missar du de tillfällena är det svårare att klättra i lön. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du nämligen små chanser att höja lönen. 

– Även den första ingångslönen är viktig – den kan till och med vara avgörande för din framtida löneutveckling. Men för den som är ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta vilken lön som är rimlig att begära. Då kan Akavia och vår färska lönestatistik och lönerådgivning vara till stor hjälp, säger Caroline Lindeberg.

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet  

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?