Annons

Martin Blomgren: Fyra heta dagar väntar

I svallvågorna av USA-valet finns viktiga frågor att ställa när flera storbolag håller kapitalmarknadsdagar i veckan. En serie sena rapportörer står också högt på bevakningslistan.

 

 

Assa Abloys vd Johan Molin, Atlas Copcos vd Ronnie Leten, Nokias vd Rajeev Suri.
Assa Abloys vd Johan Molin, Atlas Copcos vd Ronnie Leten, Nokias vd Rajeev Suri.

November är kapitalmarknadsdagarnas månad och i veckan fyras det av en svärm med power-point-bilder runt om i Europa. Mer fördjupning än nyhetsmaterial är vad det brukar handla om men uppföljningsfrågor på effekter från USA-valet och på det aktuella marknadsläget är givna ämnen.

Ett par bolagsspecifika saker finns också att hålla utkik efter.

Atlas Copco (tisdag). Verkstadsjätten kommer från årsskiftet att vara indelad i fem affärsområden då den bryter ut vakuumbenet från Kompressorteknik. Mer detaljer kring det nya affärsområdet, som var en positiv injektion i senaste rapporten, är utlovat på tisdag i Antwerpen. Och det är med höga förväntningar som vd:n Ronnie Leten tar emot åhörarna. Efter ljusare tongångar i gruvsegmentet och en skjuts av Donald Trumps infrastrukturfokus har aktien närmat sig toppen från våren 2014 och p/e-talet för nästa års förväntade vinst är uppe över 23.

Nokia (tisdag). Hur tufft blir 2017 för utrustningsleverantörerna i telekomindustrin? Ericssons vinstvarning visade på allvaret i situationen och när Nokia rapporterade blev försäljningsprognosen för nätverksdivisionen en besvikelse. Har vd:n Rajeev Suri lugnande ord att komma med i Barcelona när det gäller efterfrågan, eller möjligheten att upprätthålla rörelsemarginalen på en krympande marknad?

Assa Abloy (onsdag). Låstillverkaren Assa Abloys vd Johan Molin har ett stort förtroendekapital men en negativ korrigering av tidigare resultat i Kina på en kvarts miljard kronor utlöste ändå en hård reaktion från aktiemarknaden. Kan det finnas fler bomber i den förvärvsuppbyggda kinesiska verksamheten som Assa-chefen inte upptäckt ännu, gick resonemanget på marknaden när aktien föll med över 6 procent på rapportdagen.

I Stockholm på onsdag blir det tillfälle att försäkra investerarna om att Kina är under kontroll, även om marknaden i sig är sur där, och även att berätta om eventuell påverkan i USA av den nya presidentens planer.

Stora Enso (torsdag). Hur uppväxlingen av papperbjässens nya kartongfabrik i Kina och ombyggnaden av kraftlinerbruket i finska Varkaus utvecklas är två viktiga frågor för Stora Enso som håller sin dag i London. I det korta perspektivet ligger fokus även på en eventuell förändring av guidningen om att fjärde kvartalets operativa rörelseresultat ska bli i nivå med eller något lägre än tredje kvartalets.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?